Amatőr színészekkel forgat az RTL Klub

2012.04.18. 08:18
Az RTL Klub két Németországban sikeres formátummal is megpróbálkozik már nyáron. Az egyikben gazdáknak keresnek városi feleséget, a másikban amatőr színészek játszanak el minden hétköznap bűncselekményeket.

A valóság felé fordul az RTL Klub, két nyár elején jelentkező műsora is a celebmentes Magyarországot mutatja be, csak kicsit másképp, mint ahogy eddig megszokhattuk. A Pop Idoltz is kiötlő angol Freemanle Media több mint tízéves, A Farmer wants a Wife című formátumát magyarítják, amiben igen egyszerű a képlet: egy földműves gazda feleség után néz, a jelöltek közül többen azonban nem hogy tehenet fejni nem tudnak, de még csak nem is láttak élőben tehenet. Városi fodrászlányok, szilikonmellű Gucci-rajongók, és persze a nők, akik a sertésszartól sem riadnak vissza: röviden így lehetne összefoglalni, miért is volt sikeres a műsor Belgiumtól Németországon át Ukrajnáig. Sőt a formátum még Amerikába is eljutott, ott 2008-ban tíz nő versenget egy különösen sikeres farmerért.

Az RTL Klub egyelőre még a gazdákat keresi, utána majd a lehetséges feleségjelölteket is castingolják. Hermann Péter, az RTL Klub kreatív producere az Origónak azt nyilatkozta, hogy jelenleg jelenleg földből, borászatból, állattartásból élő, önálló egzisztenciával bíró férfiakat keresnek a műsorba, amely Házasodna a gazda címmel fut majd nálunk.

A valóságshow első része már nyár elején látható lesz az RTL Klub műsorán, aztán kis szünet következik, hogy a nyaraló, vagy éppen a Foci-Eb-t és az olimpiát néző tömegeket se veszítse el a csatorna, majd ősszel megint visszatér a formátum. Egy biztos, a valóságshow házigazdája Lilu lesz. Most, a nyári pangás előtt várhatóan csak a gazdákat mutatja majd be a csatorna, ősztől jönnek majd a városi nők, a kényeskedő sikoltozás és persze a szerelem.

A valóság illúziója

Az RTL Klub nyáron egy olyan programot is műsorra tűz, sőt magyarít amely a német nyelvterületen volt igazán sikeres. Magyarország a három nagy tévés kultúra metszéspontján található, így nem véletlen, hogy nálunk már sok csatorna próbálkozott az olasz és spanyol tévéken sikeres látványos showműsorokkal, a német nyelvterületen igazán sikeres napi sorozatokkal, ugyanúgy mint a világ tévézési trendjeit meghatározó angolszász műfajokkal, mint például a sitcom, vagy a tévés standup comedy. Az pedig, hogy igazán mi jön be a magyar nézőknek, nagyon nehéz megtippelni előre.

Az RTL most mégis bátor lépéseket tesz. Magyarítják a német RTL-en már sikeres Betrugsfälle című műsort, amely műfaja szerint scripted docu-reality. Hogy ez mit is jelent? Amatőr szereplők játszanak el valódi történeteket, de nem a sajátjukat, miközben a kamera éppen úgy követi az eseményeket, mintha csak egy valóságshow-t néznénk. A valóság illúziója némi amatőr színjátszással keverve.

A műfaj mostanában igazán sikeres német nyelvterületen, a  Betrugsfälle konkrétan bűneseteket dolgoz fel, de létezik szerelmi történeteket, vagy családi drámákat feldolgozó verzió is. A műsor már nyár elején jelentkezik az este hét órás sávban, minden egyes adás új bűnesetet mesél majd el, ha a formátumot megszeretik a nézők, akkor Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint vélhetően ősszel is folytatódni fog majd a széria.

A csatorna már hónapok óta keresi a megfelelő szereplőket a sorozatba, amely várhatóan a Gyanú árnyéka címmel fut majd az RTL Klubon. A forgatás már jelenleg is tart, az első résszel vamaikor májusban találkozhatnak a nézők.