Felszínes svéd drámáé a Titanic nagydíja

2012.04.21. 19:41
Svéd társadalmi dráma, Ruben Östlund Play című filmje kapta a Hullámtörők-díjat, a 19. Titanic Filmfesztivál nagydíját szombaton az Urániában megrendezett záró gálaesten.

A díjat háromtagú nemzetközi zsűri - Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer - ítélte oda az alkotásnak, az indoklás szerint egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréjáért. Kritikusunk kevésbé volt lelkes: "a film csak eltartott kisujjal bökdösi a 21. század legnagyobb kihívásának számító bevándorlás problémáját".

A Play hat produkcióval mérkőzött a versenyprogramban: a francia Valerie Massadian Nana című, gyermeki látószögből fényképezett érzékeny drámájával; a szerb kamaszokról szóló, pornografikus részletekkel provokáló Klippel, Maja Milos filmjével; a dán-norvég Joachim Trier Oslo, augusztus című generációs látleletével; a Mocskos szívek című brazil drámával, ami a második világháború végét idézi fel egy Brazíliában élő japán közösségről szóló történettel; Jamie Heinrich amerikai rendező Hol volt, hol nem című családi videonaplójával és Julian Roman Pölsler osztrák rendező A fal című, Martina Gedeckkel forgatott festői szépségű irodalmi adaptációjával.

A Hullámtörők-díjat, Görömbei Luca iparművész plakettjét a fesztivál szűkös költségvetése miatt - akárcsak tavaly - idén sem kísérte pénzdíj. Állami támogatást idén csak a fővárostól kaptak (kétmillió forintot), és a Nemzeti Kulturális Alaptól remélnek még.

A Titanic Filmfesztivál közönségdíját az Hasta la vista című belga filmvígjáték nyerte el. A nézők ötös skálán 4,78-ra értékelték. A film fesztiválos bemutatóját a magyar forgalmazója, a Mozinet tette lehetővé. A zárófilmet, a Keleti nyugalom – Marigold Hotelt az Intercom adta, a nyitófilmet, a Mocsokváros utcáint pedig a Big Bang Media hozta a fesztiválnak.

A Titanicon az elmúlt kilenc nap során 29 országból 57 egészestés filmet - köztük hat nemzetközi premiert - láthatott a közönség öt fesztiválhelyszínen. A nemzetközi mustra kiemelt vendége Spanyolország volt. A nézők öt alkotást is láthattak az Ibériai-félszigetről, köztük a Garbo, a kém című dokumentumfilmet Edmond Roch rendezésében, Toni Bestard Kedves idegen című filmjét. A fesztivál igazgatója hangsúlyozta, hogy a filmek vetítésében a fesztivált a spanyol nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatta.

Horváth György jól sikerült fesztiválnak nevezte az ideit, amin 111 közönségvetítést és 9 sajtóvetítést rendeztek. Kiemelte a fesztivál 55 tagú stábjának, 75 önkéntesének, hét vendégkísérőjének és 16 tolmácsának lelkes és kiváló munkáját. Az új fesztiválhelyszín, az A38-as hajó, és a péntek esti vetítésen az a:normal sessions zenei projektjének új darabjait, valamint a José González svéd zenészről szóló filmet tűzték műsorra.