Gárdonyban felépült az egri vár

2012.04.26. 09:31
Az egri vár kicsinyített mását építették fel Gárdonyban, a Gárdonyi Géza emlékház szomszédságában. A látványos rönkvárat a várvédők és az ostromló seregek csatájával veszik majd birtokukba a gyerekek.

A gárdonyi turisztikai egyesület közhasznú non profit szervezet közlése szerint a félezer négyzetméter területen felépített vár izgalmas, romantikus élményt kínál a gyerekeknek. Építésénél igyekeztek hűek maradni az Egri csillagok hősei által védett vár alaprajzához. Felépítették a regényből jól ismert Dobó-bástyát, a föld- és a tömlőcbástyát, az ágyúdombot és a főteret.

A föld alatt - mintegy 50 méter hosszan - a várat csillag alakban behálózó, a régi kazamatákat idéző labirintust alakítottak ki, és nem maradt el a gyilokjáró kialakítása sem. A várlátogatók egy kilnec méter magas kilátóról vehetik szemügyre a teljes installációt.  A rönkvár játszóházaknak, rendezvényeknek ad majd helyet. A műsoros programok megtartását a Dobó-palota helyén felépített 30 négyzetméteres színpad teszi lehetővé.

A kicsinyített egri vár felépítése csak egyike azoknak a turisztikai látványosságoknak, amelyeket az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 250 millió forintos európai uniós támogatás révén valósított meg a gárdonyi önkormányzat.