Áram nélkül maradt a kassai Thália

2012.05.07. 13:02

Hétfőn villanyszerelők jelentek meg a Kassai Thália Színházban, és kikapcsolták az áramszolgáltatást, tájékoztatta a szlovákiai magyar Paramétert Czajlik József, az intézmény igazgatója. A kassai Thália a szlovákiai magyar színjátszás egyik profi műhelye.

A színház 8001 euró 77 centtel tartozik az áramszolgáltatónak, így a szolgáltató úgy döntött, hogy felfüggeszti az intézmény áramellátását. Az igazgató elmondása szerint az intézmény fenntartója, Kassa megye önkormányzata hónapok óta nem folyósít a színház számára akkora támogatást, ami fedezné a színház rezsiköltségeit.

Hozzátette: "Kassa megye önkormányzatától azt az instrukciót kaptam, hogy fizessük ki a béreket, az adóelvonást, valamint a szociális és egészségügyi elvezetéseket, az áramszolgáltatót azonban ne, legfeljebb kikapcsolják a villanyt, aztán majd úgyis visszakapcsolják".

A Thália Színház tájoló színházként működik. Évi 160-180 előadásából megközelítően hatvanat Kassán, a többit Szlovákia egyéb településein tartja. Gyakran vendégszerepel magyarországi színpadokon is. Az 1989-es társadalmi változások után önállósulhatott a színház, addig egy átalakított tornateremben működött. 1990 július 1-től működik Kassai Thália Színház néven. Pillanatnyilag az intézmény a Kassai Megyei Önkormányzat fennhatósága alatt alacsony költségvetéssel dolgozik, s ez nehezíti tevékenységét.