Mundruczó-darabot mutatnak be Bécsben

2012.05.17. 11:36 Módosítva: 2012.05.17. 11:36
Új előadással, J. M. Coetzee Szégyen című regényének színpadi feldolgozásával szerepel a Bécsi Ünnepi Heteken Mundruczó Kornél és a PROTON Színház társulata. A Szégyen egy olyan férfi történetét meséli el, aki egy fiatal lánnyal, tanítványával kezd kapcsolatot.

A Nobel-díjas szerző Dél-Afrikában játszódó  regényének alapkérdéseit a rendező Magyarországon is igaznak tartja.  Az előadás nemzetközi koprodukcióban készült, amelynek résztvevői többek között a Bécsi Ünnepi Hetek, a franciaországi Festival d'Avignon, a brüsszeli KunstenFestivalDesArts, a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza és az olaszországi Romaeuropa 2012. A produkciót a bécsi előadások után a partner fesztiválokon és június közepén a Trafóban is bemutatják, az európai turnéra egyelőre hét állomáson kötöttel le előadásokat

Mundruczó Kornél több színpadi rendezéséből később filmet is készített, köztük a 2009-ben a Bécsi Ünnepi Heteken is bemutatott Frankenstein-tervből. A Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című film a 2010-es cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, a következő évben pedig rendezői díjat nyert a Magyar Filmszemlén. Ebből a darabból a rendező egyelőre nem tervez filmváltozatot.

Katona László a Néger és Szemenyei János Pollux szerepében
Katona László a Néger és Szemenyei János Pollux szerepében
Fotó: Filep István

A PROTON Színház társulata idén már negyedjére lép fel Bécsi Ünnepi Heteken. A Szégyent csütörtöktől vasárnapig játsszák, a főszerepben Zsótér Sándor látható, színpadra lép még mások mellett Láng Annamária, Monori Lili, Bánki Gergely és Katona László is.