Nyolc darabot tervez az Új Színház

2012.05.22. 15:06 Módosítva: 2012.05.22. 15:08

Nyolc bemutatót tervez a következő évadra a budapesti Új Színház, melynek vezetői keddi sajtótájékoztatójukon szép sikerként értékelték a szníház rövidesen záruló évadát.

Mint az igazgató megjegyezte, "viharos körülmények" között kellett dolgozniuk, de ezt a munka folyamán nem érezték, mert csak a művészi feladatokra koncentráltak.

Pozsgai Zsolt művészeti vezető, főrendező hozzátette: megszűnni látszik "az az elhatárolódás, kirekesztés", amely a vezetőváltást övezte. A következő produkciókról szólva közölte, hogy a Giorgio Pianosa néven általa írt Mert a mamának így jó című komédia előbemutatóját augusztusban Szentendrén tartják. Az előadásban Dörner György színészként működik közre, mellette többek között Bánsági Ildikóval, Gregor Bernadett-tel, Vass Györggyel, Lux Ádámmal és Nagy Zoltánnal találkozhat a közönség.

A 2012-13-as évadban a Nagyszínpadon mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját, Nyirő József Jézusfaragó ember című havasi játékát és Tamási Áron Ábel című zenés játékát. Itt kerül sor Csurka István A hatodik koporsó című, a trianoni döntésről szóló dramatikus dokumentumjátékának ősbemutatójára, valamint Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékának premierjére is, amely Pozsgai Zsolt elmondása szerint megmutatja majd a nagy regényíró komikus, abszurd oldalát is.

A Bubik István Stúdiószínpad műsora a következő szezonban Csurka István Deficit és Németh László Bodnárné című darabjaival bővül. A korábban bemutatott produkciók közül az Új Színház társulata a Földindulást, a Vendégséget, A szűz és a szörnyet, valamint Kocsis István Árva Bethlen Kata című történelmi játékát tartja műsoron.

Az Új Színház közönségét zenés Wass Albert- és Reményik Sándor-estek is várják majd, és a teátrum elképzelései között szerepel, hogy meghívják Csoóri Sándort az Ifjú Muzsikás együttessel.

Új színészek jönnek

Dörner György a társulatról szólva az MTI kérdésére elmondta: a távozók helyére sokkal többen jelentkeznek, mint ahány művészt a színház fogadni tud. Mindemellett segíteni szeretnének a tehetséges, bár "nem eléggé sztárolt" színészeknek - hangsúlyozta az ügyvezető, hozzáfűzve: a miskolci Hevesi Sándor Színház új vezetése például a közelmúltban 23 színészt küldött el, míg a Budapesti Kamaraszínház megszűnt.

Mind Dörner György, mind Pozsgai Zsolt kiemelték: nem tesznek különbséget a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező és az egy-két darabra szerződtetett színészek között, mindenkit a társulat tagjának tekintenek.

A korábbi társulat tagjai közül a 2012/2013-as évadban Almási Sándort, Bánsági Ildikót, Derzsi Jánost, Nagy Zoltánt, Nemes Wandát, Tordai Terit és Vass Györgyöt láthatja a közönség az Új Színház színpadán. A következő évadban szerepel az Új Színházban mások mellett Bordán Irén, Brunner Márta, Helyey László, Kautzky Armand, Koncz Gábor, Kökényessy Ági, Szabó Sipos Barnabás és Tóth Auguszta.