Olcsóbb lehet a fesztiváljegy

2012.05.24. 12:52 Módosítva: 2012.05.24. 15:47

A hvg.hu információi szerint egy Rogán Antal által benyújtott módosító javaslattal 27-ről 18 százalékra csökkenhet a zenei fesztiválok belépőjegyeinek az áfája. Az V. kerületi polgármester által elnökölt gazdasági bizottság javaslata szerint így a zenés-táncos rendezvények áfakulcsa a szálláshelyek és a kiemelt kulturális események áfakulcsához igazodna. A bizottság elnöke, Rogán Antal az indítvány szükségességét azzal indokolta, hogy biztosítani kell „a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok” versenyképességét.

Az áfacsökkentés lehetséges hatásairól megkérdeztük a legnagyobb fesztiválszervezőket is.

Bukovinszky Béla a Hegyalját szervező Delta Festtől azt mondta, egy esetleges áfacsökkentéssel a fesztiválszervezők régi álma teljesülne, hiszen a Magyar Fesztivál Szövetség már évek óta lobbizik azért, hogy a rendezvények a 15 százalékos sávba essenek. Bukovinszky szerint ha a 18 százalékos áfa még a nyár előtt megvalósulna, akkor az a Hegyalja jegy- és bérletáraira is kihatással lehetne, ugyanis annyira gyenge a fesztiválpiac, hogy minden eszközt be kell vetni a látogatók számának növelése érdekében.

Miklósvölgyi Péter, a Campus fesztivál főszervezője tőlünk értesült először a módosító indítvány híréről, de azt mondta, hogy egy esetleges áfacsökkentést már nem tudnának beépíteni az alig két hónap múlva kezdődő rendezvény jegyáraiba. Az adócsökkenést ezért inkább a fesztivál különböző akcióiba építenék be.

Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy konkrétan politikusokkal nem folytak direkt egyeztetések, de a fesztiválszervezők minden lehetséges fórumon elmondták, hogy milyen nagy versenyhátrányt jelent nemzetközi szinten is,  hogy Európában ilyen egyedülállóan magas a rendezvényeket sújtó áfa. A módosítás a szigetesek szerint a versenyhátrány csökkentését jelentené, de a jegyárkalkulációt ez a döntés már nem nem tudná befolyásolni, mivel a szigetes fesztiválokra a bérletek egy része már elkelt, és az áfát is befizették utána. Vető Viktória szerint azonban az áfakülönbségből adódó összeg ráfordításával a fesztiválok a nemzetközi piacon erősíteni tudják majd pozícióikat, ami a jövőben nívósabb rendezvényeket jelenthet.

A fesztiválszervezőkön kívül beszéltünk az Artisjus képviselőjével is. Tóth Péter Benjamin stratégiai és kommunikációs igazgató azt mondta, véleményük szerint minden közteher-csökkentés jót tesz a zenei életnek, mert a lakosság zenei kultúrára fordított forrásait növelheti. Az Artisjus ugyanakkor azt tartaná igazságosnak, ha a nagy szabadtéri koncertek mellett a kisebb koncertek, az állandó koncerthelyszínek is élvezhetnék a 18 százalékos áfa nyújtotta előnyt. A nagy fesztiválok árazási problémái ugyanis nemcsak őket érintik; a kisebb, feltörekvő zenekarokat, tehetségeket bemutató zárt helyszínek ugyanezzel a nehézséggel küzdenek. Sőt, Tóth Péter Benjamin szerint míg a koncertjegyek 27%-os ÁFA-mértéket hordoznak, addig a zenei alkotóknak az Artisjus útján a jegyár 6-9%-a jut. De az előadóművészek szakmai szervezete szerint nem csak az élőzenét, de a hanghordozókat is megilletné a kedvezményes áfa, mivel a CD-k értékesítése meredeken zuhan, az online eladások csak nem akarnak beindulni, ellenben virágzik az illegális letöltés.