Székhelyi Józsefet nyugdíjba küldték

2012.06.02. 14:21 Módosítva: 2012.06.02. 14:22
A 65 éves színészt június 1-jétől azonnali szabadságra küldte a Szegedi Nemzeti Színház, a felmondási idő után 2013. február 1-jétől öregségi nyugdíjas lesz. Gyüdi Sándor színházigazgató szerint a nyugdíjazásnak költséghatékonysági oka van, az ügynek nincs köze az egri kulturális bizottság zsidózásához

Gyüdi Sándor színházigazgató a Népszabadság információi szerint azzal indokolta Székhelyi nyugdíjazását, hogy a színész már 65 éves, több mint 3 évvel túl van a nyugdíjkorhatáron, és a közalkalmazotti fizetése mellett 6 éve igénybe veszi a szakmai nyugdíjat. Az igazgató közölte azt is: Székhelyi egyedüli személyként a társulat tagjai közül anyagilag kivételes helyzetben volt eddig, amit a színház már nem tud tovább fenntartani, mert máig nem világos, hogy a jövőben kapnak-e annyi támogatást az államtól, amennyi az áprilisban megkötött közszolgáltatási szerződésben rögzített feladatok ellátására elég.

Székhelyi nem mások 90 százaléka

Székhelyi szerint ha tudja egy igazgató, hogy gazdasági problémák vannak, és sokallja az ő fizetését meg a járulékait, akkor abban a pillanatban el kellett volna küldenie, amikor elérte a nyugdíjkorhatárt. Ő, amikor 2003 és 2008 között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt, ügyelt arra, hogy március végéig megmondja minden színésznek, hogy számítanak-e rá a következő évadban. Ehhez képest őt május 31-én reggel egy sms-sel hívták be a színházba, azt a látszatot keltették, mintha terveik lennének vele a következő évadban, majd közölték, hogy nyugdíjazzák. Székhelyi szerint vannak szerepek, amelyeket egy színész bizonyos életkor alatt el sem tud játszani: "Régen ezzel tisztában voltak, szentségtörésként hangzott volna, hogy például Kiss Manyit nyugdíjba küldjék".

Gyüdi Sándor felajánlotta Székhelyinek, hogy a jövőben a 60 éves kora óta nyugdíjas, a Nemzet Színészeként megbízási szerződéssel Szegeden dolgozó Király Levente mindenkori gázsijának 90 százalékát kaphatja, ha szerződéssel rendez és játszik a színházban. Székhelyi viszont azzal reagált erre: ő önálló személyiség, nem valaki másnak a 90 százaléka, 100 százalékra akar szerződni, nem mások, hanem a saját értékéhez és szakmai árfolyamához mérve.

Nem az egri zsidózás volt az ok

A Népszabadság kérdésére Székhelyi József és Gyüdi Sándor is megerősítette: nincs összefüggés a színész váratlan nyugdíjazása és az Egerbe tervezett Villon-est körüli zsidózós botrány között.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az egri közgyűlés kulturális bizottságának tavalyi ülésén az hangzott el, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel a városban, "mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó". Az egriek szemében azután lett megosztó személyiség Székhelyi, hogy 2005-ben az SZDSZ szegedi kongresszusán felolvasott pamfletjében Orbán Viktorra utalt a Himnusz egyik átírt sorával: "Ő maga pedig, mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni - mindenhová."