A magyar kocsmák készen állnak az Eb-re

2012.06.08. 12:03
Hiába építhetünk ma már magunknak otthon mozit a meccsnézésre, a közösségi szurkolás mégiscsak sokkal jobb, főleg, ha nem nekünk kell a konyhába kimenni a sörért. Ha pedig a barátinál nagyobb társaságban akarjuk élvezni a meccseket, a sarki késdobálótól a húszképernyős sportkocsmáig minden vendéglátóegység a rendelkezésünkre áll. Na de mit jelent a vendéglátóhelyeknek az Eb? Az Index a választ keresve járta be Budapest kocsmáit.

Miután több mint tucatnyi különböző helyet látogattunk végig, egyértelművé vált, hogy szinte mindenki gyúr a pénteken kezdődő labdarúgó- Európa-bajnokságra – vagy úgy, hogy várja a meccsnézőket, vagy úgy, hogy várja a meccsek elől menekülőket.

Kezdjük talán ez utóbbiakkal, mivel ők vannak kisebbségben. Nagy meglepetésünkre a korábbi világversenyeket nagyvásznon adó Városligeti Sörsátorban nem erőltetik a közvetítéseket, inkább tolják tovább a tribute-koncerteket, és a rock 'n' roll-nosztalgiapartykat. Nekik ugyanis a 2010-es VB anyagilag egyszerűen nem jött be, pedig Böröczky József és Nacsa Olivér haverságból elvállalták azt is, hogy fűtik nekik a meccshangulatot.

Egy jó tévé és kényelmes ülőhelyek. Ez lenne a siker kulcsa?
Egy jó tévé és kényelmes ülőhelyek. Ez lenne a siker kulcsa?
Fotó: Ránki Dániel

De hasonló a stratégiája a Jurta Kocsmának is. A Thököly-Hungária sarkán található tarsolylemezes-kárpátiás hangulatú műintézményben ugyan van egy meccsnéző helyiség, de az üzletvezető sokat sejtető mosollyal mondta, hogy „nem készülünk az Eb-re, és ezért fog nekünk jól menni”. A legnagyobb csalódás az Olasz Intézetben ért minket, ahol a pultos kisasszonyok csak a vállukat vonogatták, hogy talán-talán a galérián lesz meccsvetítés. Mi azért Criscito és Pirlo honfitársaitól ennél sokkal többet vártunk!

Fényerő és forgalom

De a helyek túlnyomó többsége érezhetően számít a focivendégekre, mondjuk a készülés a Podmaniczky-Nagymező sarkán lévő Galéria sörözőben – amúgy hány Galéria nevű hely lehet Budapesten? – kimerül a pultnál kapható focis öngyújtóban, míg a nagy helyeken éppen ácsolták a húsz négyzetméteres ledfalakat. A sportkocsmákban és a bejáratott nyitott szórakozóhelyeken a tökéletes látvánnyal és a kényelemmel próbálják a vendégeket csábítani. A nyitott helyeknél az egyik kulcstényező a délutáni meccsek láthatósága. A Holdudvarban azt mesélték, hogy már a május végi BL-döntőn is aggódtak amiatt, hogy kezdésig vajon a fák mögé bukik-e a nap, és ez a helyzet ugye a nyári napfordulóig egyre romlik majd. Ezért a Holdudvarban vagy a szomszédos Champs Szigetben led-kivetítőket állítanak fel, mely világosban is jól látható képet ad. Egy másik nagyobb helyen, a Trefort-kertben pedig külön az Eb-re vásárolnak nagyobb és koncentráltabb fényerejű projektort. De a kevésbé tőkeerős nyitott helyek – mint például az ablakából az Andrássy út felé tévét fordító Pause Café - nem engedhetnek meg extraberuházásokat a napfény-probléma megoldására.

Mi ide ülnénk be meccset nézni

Caledonia Pub: a Mozsár utca Jókai térnél lévő végén lévő skót kocsma hibátlan – bár kicsit drága – meccsnéző hely, az elképesztően finom kaja mellett külön erénye, hogy a Rangers-Celtic rangadókon edződött pultosok hozzászoktak már a hardcore fanatikusokhoz, és nem jellemző rájuk az a magyar vendéglátós népbetegség sem, hogy a nagy forgalomra hisztérikusan/bunkón reagálnának. Egyetlen hibája, hogy az utca napos oldalára esik, ezért kánikula esetén kerülendő!

Stadion söröző: Ha egy negyeddöntőre már minden hely foglalt, akkor érdemes bepróbálni a Thököly és Dózsa György sarkán lévő intézményt. Persze egy jó francia-németre ez is megtelik, de a kedves alkoholisták tuti szorítanak helyet valamelyik asztalnál. A szakértő közönség részvételére pedig számunkra az jelenti a garanciát, hogy ottjártunkkor az egy szem fizető vendég nem valamilyen felkapott válogatott, hanem a Gróf Hadik András Honvéd SE mezében feszített.

Liget Sörsátor: Lehet, hogy a Vajdahunyad-várnál lévő sátorban azt nyilatkozták nekünk, hogy ők Müllerék helyett inkább az Unisex koncertjét fogják mutatni, de mi azért úgy gondoljuk, hogy legkésőbb a negyeddöntőre meggondolják magukat, és lehúzzák a projektorvásznat. Viszont mivel ekkorra már mindenki megtalálja saját zsúfolt és izzadtságszagú törzshelyét, ezért elégedetten veregethetjük majd saját vállunkat, ha itt találunk a döntőre egy szellős asztalt!

A zárt sportkocsmákat nem a fény, hanem a hőség aggasztja. Ahogy azt a skót futball-relikviákkal telezsúfolt Caledonia Sport Pub-ban megtudtuk, az elsősorban expatekre és brit turistákra alapozó meccsnézős kocsmák hiába bírnak amúgy erős törzsközönséggel, a fizetőképes vendégek nagy meleg esetén a nyitott helyekre mennek. Így a Jókai térnél található Caledonia vagy az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán lévő ír Beckett's forgalma nagyban függhet az időjárástól.

Beckett's, Alkotmány utca
Beckett's, Alkotmány utca

Az általunk meglátogatott helyeken mindenütt azt hallottuk, hogy egyre nagyobb a meccsnéző helyek közti rivalizálás, az egyik nagyobb hely üzletvezetője kicsit sajnálkozott is, hogy végül nem lépett életbe a meccsadó, mert azt a nagyobb helyek minden panaszkodásuk ellenére valójában minden további nélkül kifizették volna, míg a kisebbek közül sokat visszatartott volna a projektoros-nagyképernyős közvetítéstől. A növekvő konkurenciaharc mellett is elmondható, hogy a vendéglátósok szinte mindenhol 10-30 százalékos forgalomnövekedést várnak az Eb-től.

Ez alól csak az olyan helyek számítanak kivételnek, ahol a meccsnézést egyfajta letudandó kötelező szolgáltatásként fogják fel. A városligeti Kertemben például azt állították, hogy az Eb forgalomnövekedést nem jelent, mert csak átrendezi az alapvetően babakocsis-kerékpáros gördülő közönséget, de amennyi új vendéget vonz, annyit el is riaszt a tömeg és a zaj. A zárt helyeken is óvatosan nyilatkoztak a várható nyereségről, ők leginkább a meleg miatt kieső forgalom kompenzációját várják az Európa-bajnokságtól.

Európa Bajnokság mínuszokkal

Az akciókkal kapcsolatban egyébként nagyon felemás a helyzet. Az Arsenal-törzskocsmának számító Pause Caféban például szemernyit sem számít az italakció, az emberek vagy bejönnek meccset nézni, vagy nem, a Galériában pedig azt a büszke választ kaptuk, hogy „nálunk a jó hangulat az akció”. Az alsókategóriás kocsmákban rendszeresek a pénteki sörakciók, a Dózsa György úti Stadion sörözőben pedig az Eb-re hangolt napi olcsó felessel próbálják tunningolni a meccshangulatot. Az ennél divatosabb helyeken viszont rendszeresen számíthatunk a nagy italmárkák által szervezett hivatalos promóciókra, de mi csak a Champsben hallottunk olyanról, hogy válogatott-függő akciókat is terveznek – mondjuk itt sem kell valami nagy varázslatra gondolni, a tervek szerint a skandináv csapatoknál a vodka, a briteknél a whiskey lesz akciós.

Champs, Margitsziget
Champs, Margitsziget

De a legtöbb hely bízik abban, hogy a meccsnézés lehetősége önmagában is becsábítja a vendégeket – a Nagymező utcai art-caféban, a Mozsárban pedig már a légkondit is az extrák között említették. Caledoniában meccsnéző falatkákkal, és ital-pontgyűtjő akcióval is készülnek az egy hónapos non-stop focira. A legszűkmarkúbb akcióval a azért pont itt találkoztunk, hiszen az Eb-sörakció csak annyit jelent, hogy nyolc korsó után a kilencedik ingyenes, de ezt a szűkmarkúságot viszonylag könnyen meg tudták indokolni: „Skótok vagyunk, ez van.”

Az olcsóbb italokon kívül csak a nagyobb helyeken találtunk valami Eb-re időzített akciót. A margitszigeti Champs-ben egy Eb-s focijáték megjelenése alkalmából lehet ingyenesen játszani az ott felállított XBoxon, a Trefort-kertben pedig a helyszínen és a hely Facebook-oldalán is hirdettek vetélkedőket. Hiányoltuk a tippjátékokat is, a Kertemben a személyzet csak egymás között verseng napi tippjeivel, és még az oldschool kocsmahangulatot árasztó Stadionban is csak annyit mondtak, hogy a vendégek maguk között lerendezik a góltotót.

Turisták bárhol

A nyári hónapokban rendszerint egyfajta lakosságcsere tapasztalható, mintha a budapesti polgárok helyére angol legénybúcsúzók, japán múzeumlátogatók és francia szigetelők költöznének. Mivel az ideérkezők többsége olyan országból érkezett, mely velünk ellentétben kint van az Eb-n, ezért kézenfekvő volt afelől érdeklődni, az egyes helyeken milyen arányban bukkannak fel turisták. Azon nem lepődtünk meg, hogy a Nagymező utcában vagy a Margit-szigeten a mérkőzésekre rengeteg külföldit várnak – itt a turisták arányát 20-30 százalékra saccolták -, de azon már igen, hogy még a hetedik kerület peremén, a négyes metró építkezésének porát nyelő Stadion sörözőben is arról számoltak be, hogy a környező hostelekből mindig vannak angolok, akik betévednek hozzájuk egy meccsre.

Holdudvar, Margitsziget
Holdudvar, Margitsziget

Az angol, holland és francia turistákat azonban nem feltétlenül ötletszerűen járnak meccsekre. A Champs üzletvezetője elmondta, hogy a Dohány utcai kocsmájukba elsősorban a hirdetésekkel megcélzott angol turisták találnak el, a Margitszigeten pedig a holland válogatott csoportmeccseire a Holland Kereskedelmi Kamarán keresztül érkezett egy csomó asztalfoglalásuk. Természetesen külön kategóriát jelentenek az egész évben főleg brit turisták és expatek által látogatott pubok, ahol egész éveben – és az Eb alatt is – a 80 százalékot is meghaladja a külföldiek aránya. Éppen ezért itt nem is az MTV közvetítését sugározzák, hanem a Skyét, így a vendégek Bánfi Jani szakértelme helyett Jamie Redknappét élvezhetik.

Britekről lévén szó, nem bírtuk megállni a kérdést, hogy egy ír vagy skót kocsmában hogyan kezelik a derekasan fogyasztó vendégek között kialakuló nemzeti súrlódásokat. De erre a pultosoktól azt a meglepő választ kaptuk, hogy az egymás elleni meccsek kivételével az angolok és az írek óriási szolidaritásban szurkolnak a másik válogatottnak. Ezt a jelenséget mi csak fővárosunk békés szellemének tudjuk be, mert Krakkóban (a videón 3:40-től) egészen más az Eb-hangulat.

Önnek van egy bejáratott meccsnéző helye, amit szívesen megosztana az Index olvasóival? Akkor irja meg nekünk, hol a legjobb meccset nézni!