Emlékoszlopot avattak a győri akadémisták tiszteletére a Széchenyi Egyetemen

2012.06.08. 11:54
Napóleon elleni 1809-es kismegyeri csata akadémista hőseinek tiszteletére emlékoszlopot avattak pénteken a győri Széchenyi István Egyetem központi campusán.

A huszonkilenc győri joghallgató hősiessége a feledés homályába veszett, pedig hazaszeretetükkel és a város iránti ragaszkodásukkal példát mutattak - mondta Szekeres Tamás rektor köszöntőjében. Simon Róbert Balázs alpolgármester ünnepi beszédében felidézte, hogy a Győri Királyi Akadémia bátor diákjai fegyvert ragadva életüket áldozták hazájuk védelmében.

Az 1809-es kismegyeri csata kultuszáról szólva a politikus hangsúlyozta, hogy az évente megrendezett megemlékezésekkel, a csata helyszínén tartott hadijátékokkal az áldozatok előtt hajtanak fejet a nemzetiségüktől függetlenül. Az ütközetben több mint háromezer francia, magyar és osztrák katona lelte halálát.

Lebó Ferenc szobrászművész alkotása, a rusztikus kőoszlop az egykori akadémisták, tizennyolc-húszéves fiatalok önfeláldozását, bátorságát és kötelességtudatát fejezi ki - méltatta az alkotást Szalay Gyula, az egyetem dékánja az ünnepségen. Kismegyeren (ma Győr egyik kertvárosa) zajlott a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területét érintő ütközete.