Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Rekordáron kelt el Girolamo Romanino kalandos sorsú Krisztus-festménye

2012.06.08. 14:20
Az alkotó esetében árverési rekordot jelentő 4,6 millió dollárért - 1,1 milliárd forintnak megfelelő összegért - cserélt gazdát a New York-i Christie's aukciós ház árverésén az a Krisztust ábrázoló 16. századi festmény, amelyet több mint egy évtizednyi tulajdonjogi huzavona után az eredeti gazdájának örökösei bocsátottak árverésre.

A Girolamo Romanino itáliai művész által 1538-ban festett, Cristo portacroce (Keresztvivő Krisztus) című alkotás az amerikai hatóságok közreműködéssel került vissza a közelmúltban az eredeti tulajdonosa, Federico Gentili di Giuseppe örököseihez. Az olasz származású zsidó műgyűjtő 1914-ben vásárolta meg a művet. A férfi 1940-ben meghalt, mielőtt a nácik megszállták Franciaországot, a családja pedig elmenekült a németek elől.

A festményt - Gentili gyűjteményének több mint hetven másik darabjával együtt - a Vichy-kormány 1941-ben eladta. A férfi örökösei kitartottak amellett, hogy a bábkormány jogtalanul adott túl a műalkotáson. Egy ideig a milánói Brerá képtár őrizte, majd kölcsönadta egy amerikai múzeumnak. Idén februárban végül egy amerikai bíróság elrendelte az alkotás visszaszolgáltatását, Gentili örökösei pedig úgy döntöttek, hogy eladják a festményt.

Girolamo Romanino: Keresztvivő Krisztus
Girolamo Romanino: Keresztvivő Krisztus
Fotó: Christie's

A licit 12,5 millió dolláros (2,9 milliárd forintos) összbevételt hozott. Az aukció Philippe de Champaigne (1602-1674) festőművész számára is rekordot jelentett: A szent család verébbel című alkotása a 250 ezer dollárról szóló előzetes becslések több mint kétszereséért cserélt gazdát.  A 18. századi francia tájképfestő, Hubert Robert párban kínált két alkotása - közvetítői díjjal együtt - több mint 1,8 millió dollárért kelt el, szintén túlszárnyalva az előzetes becsléseket.