Jobban szeretjük az alkotmányt a dubajozásnál

2012.06.20. 09:41

Az alkotmány kifejezés lett az év szava, az okostelefon és a táblagép követi, az év antiszava a banki termék, döntött kedden a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport , valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság. A bizottság egy németországi kezdeményezésre, felmérések alapján határozta meg 2011 legjellemzőbb magyar szavait, antiszavait, költői és ifjúsági szavait.

Az indoklás szerint az alkotmány a szó sorsával kapcsolatos dilemmák miatt vált érdekessé. A bizottság költői megfogalmazásában: „Vajon elveszítettük-e az alkotmány szavunkat azzal, hogy 2012. január 1-jén alaptörvény lépett érvénybe? Vajon az év búcsúszava az alkotmány? Vajon úgy jár, mint a fillér kifejezésünk, amely csak frazémákban, állandósult szókapcsolatokban marad meg, mint például filléres gondjaink? Az alkotmány ünnepe az alaptörvény ünnepe lesz? Többek között ezek miatt a kérdések miatt is lett az év szava az alkotmány. Bár a mostani neve: alaptörvény, de a magyar hagyományban, köznyelvben ez minden bizonnyal alkotmány marad.”

Az év antiszavai után a pénz-drog-szex háromszögben kutakodhattak, mert a banki termék-et a dizájnerdrog és a dubajozik követi a szégyendobogón. A győztes megindoklása itt is hibátlan: „A bankszektor az egész világban, így Magyarországon is igen jelentős szerepre tett szert. Ezt az eredményt részben az ügyes kommunikációs stratégiának is köszönheti, amely oly szavakkal-szókapcsolatokkal mint például a »banki termék«, a nyújtott szolgáltatást nagyon kedvező színben tünteti fel. A termék szó valami konkrét, megfogható, előállított tárgyat jelent, ezért a szóban forgó szókapcsolat feledteti azt, hogy egyes banki hitelek – lévén ezek bonyolult szellemi konstrukciók és nem tárgyak – nem csak lehetőséget nyújtanak az ügyfélnek a fejlődésre, de veszélyt és kockázatot is hozhatnak, mint azt a devizahitelesek esetében látni lehetett.”

De megvan a 2011-es év költői szava is, ez a málnahabos fa lett, amit a fűzfapoéta követ. Ifjúsági kategóriában a fészel – csak a közleményből jöttünk rá, hogy ez a facebookozást jelentheti –, utána a hummer és a megoszt következik. A két utóbbi szó között ráadásul a zsűri kapcsolatot is felfedezett, hiszen megosztással terjedt a 2011 telén a Balaton jegén beszakadt két Hummer képe is.