Úgy tűnik, hogy Alföldi nem sokáig marad már a Nemzeti élén

2012.06.20. 12:14
L. Simon László is változást vár a Nemzeti Színház élén, mint elődje, Szőcs Géza. A pályázatot még ki se írták, azt sem lehet tudni, kik indulnak, és ki lesz a döntést meghozó szakmai kuratórium tagja.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Duna TV Közbeszéd című műsorában reggel elárulta, hogy vezetőváltásra számít a Nemzeti Színházban - írja a szinhaz.hu. Ahogy arról az Index is beszámolt, ezt a kormányzati szándékot korábban már Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is kinyilvánította az Echo Tv Heti mérleg című műsorában. A miniszter akkor úgy nyilatkozott: Szemléletváltásra van szükség az intézményben, hogy valóban nemzeti intézmény legyen a teátrum.

L. Simon a lehetséges jelöltekkel kapcsolatban diplomatikusan nyilatkozott, elmondta, hogy ő sok tehetséges színházigazgató-jelöltet lát a szakmában, de azt is hozzátette: nem akar találgatni. A Szőcs Géza lemondása után a héten kinevezett államtitkár elismerte Alföldi Róbert jelenlegi igazgató érdemeit, de hozzátette, hogy vannak olyan dolgai, ami miatt sokan támadták. Ha pedig Alföldi – ahogy azt korábban már be is jelentette – újra pályázna a posztra, akkor L. Simon szerint a döntés előtt megnézik, kik fognak még vele együtt jelentkezni, és hogy áll fel a szakmai kuratórium.

A kulturális államtitkár saját hatáskörének bővítésével kapcsolatban elmondta, javaslatának lényege, hogy a miniszter a jövőben nem ruházhatja át az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöki jogköröket. Az NKA-nak már megalakulása óta a miniszter a vezetője, aki azonban ezzel a feladattal eddig bárkit megbízhatott. Jankovics Marcell lemondását követően a posztot L. Simon látta el parlamenti bizottsági elnökként. Ez szerinte azért lehetett furcsa, mert az NKA közelebb van a végrehajtó hatalomhoz, mint a törvényhozóhoz. L. Simon László azt is elmondta, hogy a miniszterrel közös döntéssel – a pénzügyi függetlenség, a szakmai önállóság, és a kuratóriumi döntéshozatali rendszer megőrzése mellett – bizonyos feladatokat jobban tudnak majd ellátni, de azt is hozzátette, hogy mindazonáltal az NKA vezetésével megbízhat egy alelnököt is.