no

Meghalt LeRoy Neiman, a sportolók festője

2012.06.21. 13:23
Elhunyt LeRoy Neiman, akinek sportolókat és sporteseményeket ábrázoló különleges, színpompás festményei legalább olyan híresek, mint az atléták, akik a képein megjelentek.

A 91 esztendős művészt, akinek áprilisban térd alatt amputálták a jobb lábát, de azután sem hagyott fel a munkával, szerdán érte a halál.

92749999
Fotó: Chris Trotman

Neiman alkalmanként élőben is festett a televízióban olyan jelentős sportesemények alkalmával, mint az olimpia vagy a Super Bowl. Közismertsége hozzásegítette, hogy a világ egyik legjobban kereső kortárs művésze legyen.

Olyan sportnagyságokat örökített meg képein, mint a bokszoló Muhammad Ali, az egykori New York Jets-futballsztár, Joe Namath vagy a baseball kiválóságai, Mickey Mantle és Joe DiMaggio. Neiman tucatnyi könyvben publikálta munkáit, legutóbb All Told címmel memoárt írt. A kötet június 8-ra eső 91. születésnapja előtt pár nappal jelent meg.

"Boldog születésnapja volt, nagyon örült, hogy láthatta a megjelent memoárkötetet" - mondta publicistája, Gail Parenteau, aki arról számolt be, hogy az idős művész egy manhattani kórházban természetes halállal hunyt el.

A minnesotai St. Paulban született Neiman a második világháború alatt részt vett a normandiai partraszállásban. Leszerelése után a Chicagói Művészeti Intézet iskolájában tanult, majd tíz évig ott is tanított. Az 1950-es években a Playboy magazinnak dolgozott, és barátságot kötött Hugh Hefnerrel, a lap alapítójával. Baráti kapcsolatba került Muhammad Alival is, akiről tucatnyi portrét festett. Memoárjában arról is írt, hogy bár egyesek féltették művészi karrierjét a Playboynak adott munkái miatt, nem hagyta magát befolyásolni.

117933905

Sportfestői hírnevét gazdagította, hogy öt olimpia, köztük az 1980-as Lake Placid-i téli és az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpia hivatalos festőjeként szerepelt. De elkészítette amerikai elnökök, neves dzsesszzenészek portréját is, ábrázolt Las Vegas-i szerencsejátékosokat, és megfestette Afrika állatvilágát is.