Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Igaz magyarokat a magyar kártya lapjaira!

2012.06.25. 20:48
A magyar kártya lapjain svájci hősök pózolnak, ezt elégelte meg a Magyar Snapszerszövetség. Segítsen nekik, és tervezze meg az új kártyalapokat, hogy magyar lehessen, ami már kétszáz éve magyar!

Mert az mégsem járja, hogy magyar emberek lassan két évszázada verik a blattot a magyar kártyával, hogy aztán fáradtságos magyar munkával keresett magyar pénzük elveszítsék, és amikor lejön a rádli, mit kell látniuk? Hogy a kártyahalomban ott mosolyog a Stüszi vadász. Vagy maga Tell Vilmos.

Ezt elégelte meg a Magyar Snapszerszövetség. A tekintélyes civil szervezet szervezet szerint ugyanis eljött az idő, hogy a magyar kártya szereplői végre ne svájci, hanem hazai hősök legyenek.

mk

Csak hogy értsük a problémát: az ultihoz, a zsírozáshoz és más kedvelt kártyajátékokhoz  (speciel én utoljára makaózáshoz használtam, de azóta már kijózanodtam, és hazaengedtek a madármegfigyelő vándortáborból is) használt lapokon ugyanis egy 1804-es Schiller-dráma, az 1827-ben Kolozsvárott is bemutatott Tell Vilmos szereplői, Harras Rudolf, Fürst Walter, Reding Itell, Geszler Herrmann, Rudenz Ulrich és Tell Vilmos láthatóak. Mindez azért, mert egy pesti kártyafestő a 48-as forradalom előtt így akarta kifejezni a Habsburgokkal szembeni ellenszenvét. Mivel a cenzúra nem nézte volna jó szemmel, ha a lámpavasra húzott V. Ferdinándot festi a tök királyra, így maradt a svájci történelem és a svájci szabadságharc.

Még jó, hogy Schneider József pesti kártyafestőnek nem volt frankhitele, mert akkor a tök alsó biztos Philipp Hildebrand, a svájci nemzeti bank lemondott elnöke lenne, hajszálcsíkos öltönyben, amint élére vasalt nadrágját feltűrve egy dézsában tapossa a szőlőt.

Magyar vagy svájci?

A Magyarországon, Ausztriában, Erdélyben, Szlovéniában, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és Dél-Tirolban is használatos 32 vagy 36 lapos kártyacsomagot nálunk magyar kártyának nevezik. Másik elnevezése a Tell-kártya.

Ugyanazokat a színeket használja, mint a korai 15. században kialakult német kártya. A kártyalapokat egyedi képek illusztrálják, amelyek az 1789-es francia forradalom után, de még az 1848–49-es forradalom és szabadságharc előtt születtek. Az ászok a négy évszakot mutatják be: a piros ász a tavasz, a tök ász a nyár, a zöld ász az ősz és a makk ász a tél. Az alsókon és a felsőkön a Schiller által 1804-ben írt, és 1827-ben Kolozsvárott bemutatott Tell Vilmos-dráma alakjai láthatók. A VIII-IX. lapok a Tell Vilmos-történetet mesélik (piros VIII: Tell Vilmos csónakban evez, tök VIII: Tell Vilmos búcsúzik feleségétől és fiától, tök IX: Geszler kalapja a rúdon).

Sokáig úgy hitték, hogy a kártyacsomag a bécsi Ferdinand Piatnik kártyafestő műhelyének alkotása, ám 1973-ban megtalálták a széria ős-darabját egy angol magángyűjtőnél, ami magán viselte a feltaláló és készítő Schneider József, egy pesti kártyafestő mester nevét. A magyar-kártyát sok helyen Tell-kártyának, vagy svájci kártyának nevezik, de például Svájcban szinte teljesen ismeretlen.

Forrás:Wikipedia

„Közel 200 év elteltével, amikor is Schneider József budapesti kártyafestő mester megfestette a mai magyar kártyának a figuráit, azt gondolom, eljött az az idő, hogy végre magyar hősöket, magyar történelmi szereplőket ábrázoljanak a mai magyar kártyák” – közölte pont most Táncsics Péter, a Magyar Snapszerszövetség elnöke. A szövetség erre rögtön pályázati felhívást adott ki: bárki küldhet terveket arról, hogyan fessen az új magyar kártya, amely akár az év végére el is készülhet.

Persze a magyar kártya alapja és őse a négy ugyanolyan színt tartalmazó német kártya, ráadásul az általunk használt változat elterjedt Kelet-Európában és a Balkánon is, ott pedig nem valószínű, hogy a Magyar Snapszerszövetség felszólítására például lecserélnek Rudenz Ulrich arcképét a Nyírő-hamvakat a hóna alatt szorongató Szőcs Gézára. De legalább, ha sikeres lesz a felhívás, akkor majd büszkén elmondhatjuk, hogy az évszázados magyar kártyát az egész világ használja, csak mi nem.

Tervezze meg a magyar jövőt!

Persze az új kártya sikeréhez elengedhetetlen, hogy a Magyar Snapszerszövetség ráérezzen az aktuális közhangulatra, mégis együtt tudjon rezegni a magyar néplélek változatlanságával. Hogy ki legyen a makk felső, ha nem Tell Vilmos? Az biztos, hogy láng lelkű és tántoríthatatlan forradalmárnak kell lennie. Talán Petőfi Sándor a legjobb választás, vagy esetleg Wittner Mária? Persze az is lehet,hogy Mécs Imrének állna legjobba a stüszi sapka. Ki legyen az új Szív Király? Horthy Miklós fehér lovon, vagy Gyurcsány Ferenc, amint megsarkantyúz egy Őszöd felé tartó Audi-konvojt? Esetleg Orbán Vikor, amint a békemenet lelkes kemény magján bodysurfingel?

Megannyi lehetőség, hogy történelmünk egy-egy kiemelkedő alakja végleg beköltözzön a füstös játéktermekbe, és a kocsmák sör áztatta asztalaihoz. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az évszakokat szimbolizáló ászokra is új, a magyarság hagyományait és lelkületét jobban képviselő képeknek kell kerülnie. A tűz fölött görnyedve melegedő bácsikánál, biztos megkapóbban jelképezné a telet mondjuk Schmuck Andor, ahogy négy cekkernyi szaloncukorral áll sorba a dunaújvárosi Tesco halpultjánál. De persze az is lehet, hogy a téli ász maradhatna a 32 lapos Piatnik-pakliban megszokott rőzsegyűjtő öregasszony, ha már úgyis félelmetesen hasonlít ifjabb Knézy Jenőre.

Segítsünk hát a Magyar Snapszerszövetségnek, hogy végre magyar legyen, ami eddig is magyar volt! Segítsen megtervezni az új magyar kártya lapjait, hiszen le kell mosni kétszáz év nyugatmajmoló gyalázatát. Photoshoppal, vagy esetleg dekupázs technikával készült remekeit erre a címre küldheti el, a legjobbak a dicsőségen kívül azt is elmondhatják magukról, hogy saját ecsetvonásaikkal festették piros-fehér-zöldre a most ránk virradó magyar hajnalt.