A főváros érvénytelennek nyilvánította a Trafó-pályázatot

2012.06.26. 11:44 Módosítva: 2012.06.26. 18:26
A Fővárosi Önkormányzat érvénytelennek nyilvánította a Trafó igazgatói posztjára kiírt pályázatot és Szabó György alapító igazgató távozása után ideiglenesen a gazdasági igazgatót nevezte ki az intézmény élére. A főváros kedden új pályázatot írt ki, amit a nyár végéig bírálnak el.

A szinhaz.hu értesülései szerint a Fővárosi Önkormányzat indoklás nélkül érvénytelenítette az ügyvezető igazgatói posztra  kiírt pályázatot, melyre Haraszti Zsolt, a Trafó igazgatóhelyettese, Kardos József, a Sziget fesztivál, valamint a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa volt programigazgatója, és Nagy József nemzetközi hírű táncos-koreográfus-rendező adott be pályázatot.

Mint ismert az előző pályázaton Bozsik Yvette nyert, ám a művésznő márciusban bejelentette, hogy az őt ért szakmai és személyes támadások után lemond a pozicíóról. Ezt követően az igazgatói posztra május 3-án írtak ki újabb pályázatot, ami már eleve későinek számított, hiszen az intézmény vezetését július elsejétől kellene átvennie az új vezetőnek.

Új pályázatot írt ki a főváros

Új pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a Trafó ügyvezető igazgatói posztjára. A főváros közlése szerint a nyári szünet végére megszületik a döntés.

Az előző pályázaton részt vett három induló közül Nagy Józsefé nem tartalmazott minden, a pályázati felhívásban megjelölt dokumentumot, Kardos Józsefnek pedig nincs az előadó-művészeti törvény által megkövetelt végzettsége, igaz, ezen követelmény alól a kultúráért felelős miniszter adhat egyedi felmentést - áll a Főpolgármesteri Hivatal válaszában. Mint írják, ezek miatt döntöttek az új pályázat kiírása mellett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján kedden közzétett kiírás szerint a Trafó új ügyvezetője öt éven át, 2012. szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig töltheti be a posztot, a munkába lépés napja szeptember 3. A pályázatokat a kiírás közzétételétől számított 30 napon belül várják, az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap. A munkakör betöltéséről az előadóművészeti törvény alapján létrehozott szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a főpolgármester az elbírálást követő 30 napon belül dönt.


A Fővárosi Önkormányzat mostani döntése azt a helyzetet hozta elő, hogy a Trafót nem szakmai, hanem pénzügyi vezető irányítja majd, mivel az érvénytelenítés mellett ideiglenesen Molnárné Kuskó Szilvia gazdasági igazgatót nevezték ki az intézmény vezetőjének - a szinhaz.hu információi szerint.

Az egyik pályázó, Kardos József a portálnak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem értesítették hivatalosan a döntésről, ő csak úgy tudta meg, hogy betelefonált a Fővárosi Önkormányzathoz. Mint mondta, tudomása szerint a hét tagú szakmai zsűri 5:2 arányban Nagy József pályázatát támogatta, de hogy azután mi történt, miért érvénytelenítették a pályázatot, arról nincsenek információi.

Szabó György leköszönő igazgató a szinhaz.hu-nak elmondta, őt levélben értesítették a döntésről. “A Trafó kritikusabb helyzetben van, mint valaha. Szeptemberben úgy fog szembenézni a szezonnal, hogy fél stábja hiányzik, nincs szakmai vezetője, és januártól programja sincs. Én július elsején leszerelek, átadom a gazdasági vezetőmnek, az ideiglenes igazgatónak a szerződéseket, a gazdasági mérleget" - nyilatkozta Szabó.

Egyes feltételezések szerint azért lett érvénytelen a pályázat, mert az elmúlt időszakban két fontos kulturális poszton is változás történt - az emberi erőforrások miniszteri posztját Balog Zoltán, a kulturális államtitkárságot L. Simon László kapta -, a főváros pedig szeretné kivárni, hogy mik az ő terveik a Trafóval.

L. Simon László az Indexnek a kialakult helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy az államtitkárság nem kívánja átvenni a fővárostól az intézményt, és nem is tárgyalnak ilyesmiről. Mint mondta, figyelemmel kísérte a pályázatokat, és remek munkák születtek, de neki nincs felhatalmazása arra, hogy beleszóljon a Fővárosi Önkormányzat alá tartozó intézmények ügyeibe.

A főváros kulturális alpolgármesterét, Csomós Miklóst egyelőre nem sikerült elérnünk, hogy megtudjuk, miért született ilyen döntés. Ugyanakkor június 22-ei dátummal a budapest.hu-ra újra felkerült a Trafó ügyvezető igazgatói állására kiírt pályázat, melyet szignózott többek közt Tarlós István és Csomós Miklós is. Eszerint az állás szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig tölthető be, a pályázatokat pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján való keddi megjelenést követő 30 napon belül lehet benyújtani a Főpolgármesteri Hivatalhoz.

Videónk a Trafó júniusi korszakzáró estjéről: