Cselovszki Zoltán lesz a KÖH új elnöke

2012.06.28. 14:01

Cselovszki Zoltán építész váltja július 1-jétől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) élén a posztról lemondott Tamási Juditot - jelentette be L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára egy csütörtöki perkátai útátadási ünnepségen.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy kipróbált szakembert talált a posztra, aki jelenleg a fővárosi V. kerület főépítésze. "Az az elvárásunk a KÖH új elnökével szemben, hogy dinamizálja a hivatalt, szorosabb együttműködést alakítson ki a minisztériummal és az örökségvédelem szempontjai semmikor ne sérüljenek. A népi építészettől a régészeti feltárásig mindenre oda kell figyelnie, de fontos, hogy hatékony kapcsolatot építsen ki a gazdaság szereplőivel. Összefoglalva: az örökségvédelem nem lehet a fejlődés akadálya, de azt sem tehetjük meg, hogy a fejlődés érdekében kidobjuk a múltunkat" - fogalmazott L. Simon László.

Reményét fejezte ki, hogy Cselovszki Zoltán az egyik legfontosabb háttérintézményt úgy fogja vezetni, hogy azzal a múzeumi és örökségvédelmi szakemberek, valamint a gazdasági élet szereplői is elégedettek lesznek.

Cselovszki Zoltán 2000 és 2002 között már vezette a KÖH-öt, illetve az elődjének számító Országos Műemlékvédelmi Hivatalt.

Cselovszki Zoltán kinevezése azért vált szükségessé, mert az építésügyi engedélyezési eljárásban bekövetkező változások miatt június 19-én bejelentette lemondását Tamási Judit, a KÖH eddigi elnöke. A KÖH és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák július 1-jével elveszítik építéshatósági jogkörüket és szakhatóságként vesznek részt az engedélyezésben.