Romokban a lázadó háza

MTI/Index
2012.07.07. 19:51

Pénteken lesz 597 éve, hogy Zsigmond magyar király parancsára máglyán elégetették Husz János (Jan Hus) cseh vallásújítót, de dél-csehországi szülőháza még mindig áll. Senki nem tudja azonban, hogy meddig, mert a felújítási munkálatokra a Csehszlovák Huszita Egyháznak nem sikerült megszereznie a remélt európai uniós támogatást. Pedig a Husinec városkában álló önkormányzati tulajdonú ház és a hozzá tartozó történelmi épületek a Lidové Noviny című prágai lap leírása szerint valóban nagyon rossz állapotban vannak.

Számítások szerint a helyreállításra, illetve a cseh nemzeti hősként is tisztelt Husz János örökségét felvonultató tárlat megújítására 50-60 millió korona (nagyjából 500-600 millió forint) is elegendő lenne, de a Husz örökségét képviselő huszita egyház az uniós szabályok miatt 113 millió koronás támogatást kért, amit azonban nem adott meg az Európai Unió. A cseh sajtó által megalománnak tartott felújítási terv bukásával így veszélybe került az emlékhely renovációja, melynek átadását 2015. július 6-ra, Husz János máglyahalálának 600 évfordulójára akarták időzíteni. A csehszlovák huszita egyháznak részben önerőből, részben különböző támogatások révén az elmúlt években már sikerült felújítania az épület tetejének egy részét, a homlokzatot és az udvart, de továbbra is szükség van egy nagyobb volumenű rekonstrukcióra.

Tomás Butta, a huszita egyház pátriárkája elismerte a problémákat, de a Lidové Noviny lapnak nyilatkozva úgy vélte, az államnak kellene megmentenie a helyzetet. Véleménye szerint ugyanis Husz János van olyan jelentős személyisége a cseh történelemnek, hogy az állam is kivegye a részét szülőházának felújításából. Az 1920-ban alakult Csehszlovák Huszita Egyház egyfajta szláv nemzeti felekezetként tűnt fel, azonban ma 100 000 hívőjével csak a harmadik legnagyobb csehországi egyháznak számít. Hívei közé tartozik a cseh államfő, Václav Klaus is.