Meghalt Ernest Borgnine

2012.07.08. 23:59
111385014
Fotó: Gustavo Caballero

Veseelégtelenség miatt 95 éves korában elhunyt Ernest Borgnine amerikai színész – írta meg a Guardian. A gyászhírt Harry Flynn, a sztár régi barátja és szóvivője juttatta el az Associated Pressnek. A férfi közölte: Borgnine a Cedars-Sinai Egészségügyi Központban volt családja körében, amikor eltávozott.

A hollywoodi legenda Ermes Effron Borgnino néven született 1917. január 24-én. Szülei az olaszországi Capriból származtak. Gimnázium után nem tudott dönteni a jövőjéről, ezért belépett a haditengerészetbe, ahol tíz évet töltött, majd a második világháború végén leszerelt.

Ezután néhány évig gyári munkásként dolgozott, majd – anyja unszolására – elkezdte a hartfordi Randall School drámaóráit látogatni. A képzés befejezése után az abingdoni Barter Theater társulatához csatlakozott. Az áttörést a Broadway-n is bemutatott Harvey című darab jelentette számára, innen dobbantott Hollywoodba, ahol az ötvenes évek elején robbant be, miután Fred Zinnemann rendező felfigyelt rá: a Most és mindörökké című filmben Frank Sinatra mellett tűnt fel a kegyetlen Fatso őrmesterként.

1955-ben a Marty című filmben nyújtott alakítását (egy szerelmes, de félénk hentest játszott) Oscar-díjjal jutalmazták, és olyan sztárok elől szerezte meg a szobrot, mint Spencer Tracy, James Cagney, Frank Sinatra vagy James Dean. 1966-ban egy interjúban azt mondta, hogy „az Oscar csinált belőlem sztárt, és ezért hálás vagyok, de úgy érzem, hogy ha nem nyertem volna, nem keveredtem volna ekkora zűrökbe a magánéletemben”. (Ötször házasodott, a második feleségéről utólag azt mondta, hogy „gyönyörű, de egy tigris”.)

Borgnine vérbeli karakterszínész volt: a hatvanas években több háborús filmben és westernben tűnt fel. A televízióban az évtized első felében a McHale’s Navy című vígjáték-sorozatban Quinton McHale hadnagyként, a nyolcvanas évek közepén pedig az Airwolf című sorozat egyik főszereplőjeként tűnt fel.

A magyar közönség leginkább a Piszkos tizenkettőből – és annak folytatásaiból –, valamint a Szuperzsaruból ismerheti, de játszott még többek között az 1972-es Poseidon katasztrófában, a Konvojban és a Menekülés New Yorkból című filmben. A hazai mozikban legutóbb 93 éves korában, 2010-ben láthattuk Bruce Willis mellett a Redben.

Ernest Borgnine szellemileg még 90 fölött is kifejezetten ép maradt, és a haláláig színészkedett. Egy tévéműsorban arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült ilyen jól tartania magát, azt válaszolta, hogy „sokat maszturbálok”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport