Képregényeken köszönnek vissza Örkény egypercesei

2012.07.19. 11:02

Örkény István egyperces novellái ihlették annak a hat fiatal képzőművésznek a munkáit, akiknek az író születésének 100. évfordulója alkalmából szerdán a Hadik Kávéházban nyílik tárlata. Az Hommage á Örkény című kiállítás koncepcióját, azaz a rövid, tömör megfogalmazású szövegek és a képregény összekapcsolását az alkotók találták ki és főként ebben a formában dolgozták fel az egyperceseket.

Bár az író iránti rajongás már korábban összehozta a csoportot, a művek nagy része Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából készült. Az alkotók áprilisi, azonos című tárlata és a mostani között van ugyan átfedés, de ötven százalékban új anyagot láthatnak az érdeklődők. A 35 grafikai művön kívül a kiállítás megnyitóján szerepel majd még egy rövidfilm is, amelyet alkotója, Popella Dóra erre az alkalomra készített. A megnyitó után a filmet a szomszédos Szatyor Bár és Galéria vetíti majd a kiállítás ideje alatt, vagyis szeptember 2-ig.

Az alkotók, azaz Remsei-Kovács Nóra, Vincze Nóra, Kondor Tamás, Popella Dóra, Tebeli Szabolcs és a szervező Jáger Attila, valamint a Hadik kölcsönösen kereste a kapcsolatot, együttműködésük szinte magától értetődő volt. Amellett, hogy a kávéház általában is nagyon sok irodalmi rendezvénynek ad otthont, júliusban Örkény-hónapot tartanak. Ennek keretében például az úgynevezett Örkény-sarokban a vendégek kedvükre olvasgathatnak az író műveiből.