Mandeláék titkos Shakespeare összese is látható a British Museum kiállításán

2012.07.19. 11:10
Az 1623-ban kiadott első Shakespeare összes és a drámaíró műveinek egy 1970-es, Nelson Mandeláék által a börtönben kézről-kézre adott olcsó kiadása keretezi a British Museum Shakespeare-nek szentelt kiállítását, amely nemcsak a drámaírót és korát, hanem műveinek máig tartó hatását is bemutatja.

A csütörtöktől látható Shakespeare: Staging the World című kiállítás egyik kiemelkedő darabja a Robben-szigeti Biblia néven elhíresült Shakespeare-drámagyűjtemény, amelyet titokban olvastak az apartheid üldözöttjei a dél-afrikai szigeten lévő börtönben. A kötet a szigeten raboskodó Sonny Venkatrathnamé volt, aki hindu vallási könyvnek álcázva tartotta magánál.

A Shakespeare összest kézről kézre adták a rabok, akik közül Venkatrathnam kérésére többen megjelölték benne legkedvesebb részeiket. A kiállított példány a Julius Caesar című drámánál van nyitva, ahol „A gyáva többször hal meg sír előtt,/ A bátor egyszer ízli a halált” sorok mellett Nelson Mandela aláírása szerepel, valamint a dátum: 1977. december 16.

A brit kultúrát ünneplő London 2012 Fesztivál alkalmából a Royal Shakespeare Companyval közösen megrendezett kiállításon mintegy kétszáz a bárdhoz kapcsolódó tárgy - írás, régi film, kosztüm, rajz és festmény - szerepel. Többségük a XVI. század végéről, illetve a XVII. század elejéről való. A látogatók a brit bárdot korabeli környezetében ismerhetik meg, London úgy tárul fel a szemük előtt, ahogy annak idején a drámaíró láthatta.

A különlegességek között a Sir Thomas More című mű egyetlen fennmarad munkapéldányának tartott kéziratba is betekinthetnek az érdeklődők. De olyan szokatlan tárgyak is szerepelnek, mint egy barnamedve koponyája, ugyanis a medvék és kutyák harca kedvelt látványosságnak számított 400 évvel ezelőtt.

Egy Kr.e. 43-42-ből származó apró aranyérme Julius Caesart idézi fel: Brutus és társai hordták magunknál összeesküvésük szimbólumaként. A kiállításon a Royal Shakespeare Company előadásának részletét is vetítik: a videón Paterson Joseph az érmével a kezében játssza Brutust. A november 25-ig látogatható kiállítás egyúttal a drámaíró emléke előtt tisztelgő Shakespeare Világfesztivál (World Shakespeare Festival) novemberig tartó rendezvényeinek sorába illeszkedik.