A francia művész elfolyatta az olimpiai ötkarikát

2012.07.26. 16:45
A street-artban jeleskedő Zevs a kapitalizmust kritizálva mázolta el az ismert márkák logóját. Most az ötkarika került sorra.

Az elkövető egy Zevs (ha valaki műértő társaságban akarja említeni, akkor segítünk: Zeusznak kell ejteni) nevű képzőművész, aki Banksyhez hasonlóan grafitisből vált a nemzetközi pop- és street-art ismert és keresett alkotójává. A francia művész egyik legismertebb munkája nem más, mint saját honlapja, ami a Google kezdőlapjára hajaz, amde itt a jól ismert logo szép lassan lefolyik a képernyőn. Zevs a Liquidation Project nevű sorozat keretében ezzel a technikával már a McDonalds, az Apple és a Coca-Cola ismert szimbólumait is meghekkelte, kézenfekvő volt tehát, hogy az olimpia szimbólumait is el fogja folyatni.

liquidated-london-2012-6537-liquidated-london-2012-box

Az ötven példányban elkészült, 50 x 70 centiméteres print 275 fontért kerülhet a műértő közönség tulajdonába, de 2500 fontért meg lehet rendelni a Liquidation London (Elfolyatott London) című 12 részes sorozatot is. Az albumokat valószínűleg el fogják kapkodni, mert az ötlet bármennyire is egylövetűnek tűnik, Zevs az elfolyatós technikájával nagyon befutott. New York-i önálló kiállításán a közönség imádta a jelzáloghitel-válságban népszerűtlenné vált bankházak, a Morgan Stanley, a Lehman Brothers és társaik kifigurázását, Koppenhágában pedig Manet és Rodin társaságában akasztották ki printjeit.

De Zevsnak az elfolyatásnál izgalmasabb projektjei is vannak, a graffiti logikáját kifordítva például koszos házfalakra nagynyomású gőztisztítóval fújja fel alkotásait, és vicces még a vizuális emberrablás projektje is, melynek keretében a városokat ellepő túlméretezett plakátokból tiltakozásképpen kivágta az egyik szereplőt. De a legötletesebb és legmegrázóbb alkotása talán az volt, hogy a Maine állambeli South Portlandben található Hotel Comfort 233-as szobájának falára úgy fújta fel a szeptember 11-i robbantás előtt ott éjszakázó terroristák alakját, hogy azok csak UV-fény alatt válnak láthatóvá.