Meghalt Harry Harrison

2012.08.15. 15:19
A szerdán elhunyt 87 éves amerikai sci-fi szerzőnek olyan könyveket köszönhetünk, mint az Édentől nyugatra vagy A rozsdamentes acélpatkány. Halálhírét a saját weboldala közölte.

Harrison 1925. március 12-én született Connecticutban, pályáját képregényrajzolóként és íróként kezdte, az 1940-es évek végén. A leghíresebb sorozat, amin ilyen minőségben dolgozott, a Flash Gordon volt.

Így búcsúzott Harrison hivatalos weboldalának szerkesztője az elhunyt írótól
Így búcsúzott Harrison hivatalos weboldalának szerkesztője az elhunyt írótól
Fotó: harryharrison.com

1951-ben eladta első elbeszélését is, a „Rock Diver” címűt, hat évvel később alkotta meg egy novellában James Bolivar diGriz figuráját, aki Rozsdamentes Acélpatkány néven leghíresebb regénysorozatának főhősévé vált olvasható a wikipedia szócikkében. A tízkötetes széria alapozta meg Harrison hírnevét, bár első, 1960-as könyve egy másik sorozatot indított útjára, a Halálvilágot.

Bár Harrisont elsődlegesen humoros szerzőként tartják számon, nem riadt meg a kemény társadalomkritikától sem. Az 1969-es Captive Universe például egy generációs csillaghajó utasairól szól, a ’90-es években megjelent The Hammer and the Cross-trilógia egy alternatív történelmet idéz meg, viking hódítókkal a középpontban, az 1984 és 1988 között keletkezett Eden-trilógia pedig hasonlóképpen, a miénktől eltérő Földet képzel el, amelyben a dinoszauruszok nem haltak ki, hanem az emberiség versenytársaivá váltak az evolúcióban.

Szerkesztőként több antológia és antológia-sorozat került ki a keze alól, és magazinok kiadását is irányította. 2004-ben neki ítélték oda az Ink Pot-díjat (Comic-Con International), 2006-ban Kijevben az Európai SF Társaság az SF Nagymesterévé választotta, illetve 2009-ben megkapta a Damon Knight Memorial Grand Master Award-ot. Harry Harrison többször járt Magyarországon, felesége Szeged mellől származott. Megfordult a 2006-os Átjáró fesztiválon is, magyar olvasói ekkor találkozhattak vele - írja az sfportal.