Így happolj könyvet ingyen!

2012.08.23. 01:16
Alig másfél hónapja indult el a rukkola.hu ingyenes könyvcserélő oldal, de már szervert kellett cserélni, annyira túlterhelt lett az oldal. A háromtagú baráti társaság által hobbiból üzemeltetett közösségi szájton nincsenek hirdetések, és önkéntesek kategorizálják a mára 47 ezer példányra duzzadt kínálatot.

Egy programozó, egy szoftverfejlesztő és egy könyvszerkesztő baráti beszélgetéséből indult el az a kultúrmissziónak is beillő könyvcserélő oldal, amire július 10-ei indulása óta 5500-an regisztráltak, és aminek köszönhetően mára több mint 17 ezer könyv cserélt gazdát, méghozzá ingyen.

Hogy működik a rukkola?

Az oldalon egyszerű szabályok szerint cserélhetünk könyveket: feltöltünk 5 példányt a saját könyvespolcunkról a rukkolára, amit szívesen elküldenénk másnak, egyet ezek közül happol tőlünk valaki, amit átadunk neki, és máris van happolási lehetőségünk, hogy miénk lehessen az általunk kiszemelt könyv. A könyvek rukkolása a moly.hu API-jának köszönhetően könnyű, a kereső mezőben elég, ha a könyv címét beírjuk, és a könyv adatlapját máris kézhez kapjuk.

„Egyikünk sem gondolta, hogy ekkora sikere lesz ennek a kezdeményezésnek” – meséli Kun Gabi, aki egyébként egy könyvkiadóban dolgozik szerkesztőként, lektorként. „Mind a hárman Kovács Adrián, Cziczlavicz Péter és én is könyvszerető emberek vagyunk. Egyszer év elején arról kezdtünk beszélgetni, hogy biztosan szívesen olvasnának többet az emberek, csak ilyen könyvárak mellett nem jutnak hozzá az olvasnivalóhoz. Meg hogy mindenkinek van egy csomó könyve, amivel nem tud mit kezdeni, mert már nem érdekli a téma, vagy nem tetszett neki annyira, hogy megőrizze, és ezek feleslegesen parkolnak a könyvespolcokon. Felmerült a kérdés, vajon működne-e egy olyan oldal, ahol ezeket el tudnák cserélni olyanra, amire szükségük van? És úgy tűnik, hogy igen”.

„A Rukkola nem úgy indult, hogy miből gazdagodhatnánk meg, ezért is meglepő, hogy ennyire bejött. Az indulás óta 3,3 millió oldalletöltést regisztráltunk, úgyhogy kénytelenek voltunk új szervert bérelni, mert a régi már nem bírta a terhelést”.

548131 429944610384236 1977579724 n

A közterületen lévő könyvmegállók, a nyitott könyvespolcok hasonló elven működnek, azzal a különbséggel, hogy ott az emberek általában nem találkoznak az általuk vágyott könyv előző gazdájával. A Rukkola azonban erre is lehetőséget ad, hiszen a felhasználók nemcsak postán, hanem személyesen is átadhatják egymásnak a könyveket, és ezzel új ismeretségek, barátságok születhetnek, sőt.

Csajozás előválogatással

„Van olyan fiú, aki bevallotta, hogy ő csajozásra használja a Rukkolát, hiszen soha olyan könnyen nem kapott telefonszámot egy csajtól, mint most. És már az előválogatás is megvan, hiszen, ha az illető szereti a könyveket, méghozzá olyan könyveket, amiket ő is szívesen elolvasna, akkor rossz ember nem lehet” – mondja Gabi.

Ahogy mondja, a felhasználók érdeklődő, lelkes, jóindulatú emberek, akik értik, hogy itt az olvasás szeretetén túl szükség van arra a tulajdonságra is, hogy ne csak kapni szeress ingyen, hanem adni is, „örömöt okozni egy vadidegennek”. A Facebook oldalukon lévő közösség keménymagjáról például még az is kiderült, hogy szívesen áldozzák a szabadidejüket arra, hogy a mások által felrakott könyveket kategorizálják a könnyebb kereshetőség érdekében.

De persze nemcsak jó tapasztalatok vannak, ezért volt már kitiltás is az oldalon. Például egy olyan tagtól vonták meg a jelszavát, aki – mint Facebook-adatlapjáról kiderült – a kutyájával cserélt könyvet, vagy egy másik, akinek az elhappolt könyvét az egyik önkéntes szerkesztő megtalálta frissen feltöltve, persze pénzért, a Vaterán. „Ha átvered a többieket, akkor menned kell, gyakorlatilag ez az egyetlen szabály”.

Mit olvas ingyen a magyar?

A Rukkolára főleg régi könyvek kerülnek fel, úgyhogy Kun Gabi szerint inkább az antikváriumoknak jelentenek konkurenciát, mint a könyvkiadóknak. Bár az is igaz, hogy a legkeresettebb könyvek között sok az olyan aktuális sikerkönyv, mint A szürke ötven árnyalata, a Trónok harca, vagy a Beszélnünk kell Kevinről.

A statisztikák szerint azonban a sikeres könyvátadásokban nemcsak a ponyva szerepel jól, hanem a szépirodalom is, toplistás most iskolakezdés előtt Gárdonyi Egri csillagok című könyve, de Salinger Zabhegyezője és Süskind A parfümje is.

Kölcsönkönyv visszajár

A Rukkolán kívül azonban még számos olyan offline lehetőség van, ahol akár a legújabb könyveket is elolvashatjuk az eredeti ár töredékéért. A legkézenfekvőbb bemenni egy könyvtárba, de azzal  számolnunk kell, hogy a két napja megjelent legújabb Harry Pottert például biztosan nem találjuk még meg a polcokon.

205420 415497808495583 1854216435 n

A már Magyarországon is egyre több helyen, így például a Wekerle-telepen megtalálható könyvmegállók kínálata kiszámíthatatlan, és bármennyire is szeretjük a barátaink polcait végigtúrni, csak egyszer kell a gyrosból ráfolyatni a csípős szószt a legújabb Sofi Oksanen-kötetükre ahhoz, hogy soha többet ne adjanak kölcsön nekünk semmit.

Kevesen tudnak róla, pedig már majdnem két éve nyílt meg a Westend aluljárószintjén Az első könyvsiker kölcsönző, ahol az eredeti ár 75-90 százalékáért megvásárolhatjuk a könyveket, majd ha két héten belül úgy döntünk, hogy mégsem hagyott bennünk akkora nyomot, mint azt a toplistás helyezése alapján feltételeztük, akkor visszavihetjük a könyvet. Ebben az esetben egy 500 forintos „kölcsönzési díjat" leszámítva visszakapjuk a könyv általunk kifizetett árát.

Ha meggyőzött minket a szerző, akkor viszont megtarthatjuk a könyvet azért a pénzért, amit a pénztárnál leszurkoltunk érte, elfogadva azt a szomorú tényt, hogy mivel nem mi vásároltuk meg először, a nyomdaszag már kiszállt a lapjai közül.

De az Amazon az e-book olvasókra is kidolgozott már egy kölcsönzési fejlesztést, ami még azt a problémát is megoldja, amikor hajnal kettőkor egy beszélgetés kellős közepén jövünk rá, hogy az idézni kívánt Moszkvai történet nincs a polcunkon, és lövésünk sincs már, hogy kinek adtuk kölcsön. Az e-book olvasón, már ha Amerikában regisztrálták, egy gombnyomással kölcsönadhatunk egy könyvet a barátunknak, mely a saját készülékünkről törlődik a kölcsönzés idejére, ám a beállított időtartam végén akkor is visszaszívja az értékes fájlt a barát gépéről, ha már régen elfelejtettük ezt a nemes gesztust.