Tarlós István nem támogatja A hatodik koporsó bemutatását

2012.08.24. 10:16
Tarlós István az atv Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában arról beszélt, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem ilyen.

A főpolgármester jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

A városvezető az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez. A főpolgármester szólt arról is: megingathatatlan abban, hogy nem szabad letagadni, ami a múltban megtörtént, és képviselni kell, hogy vannak dolgok, amelyek többé nem ismétlődhetnek meg.

Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".

A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Új Színház új évadának műsorán szerepel. A színház csütörtöki közleménye kulcsfontosságú előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon húzó darabja lesz. Fischer Ádám karmester augusztus közepén közölte: ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban A hatodik koporsó bemutatása ellen.

Tarlós István korábban még óvatosabban fogalmazott a darabbal kapcsolatban. A Népszava megkeresésére azt nyilatkozta, "ha Fischer Ádám ennyire vehemensen tiltakozik Csurka István darabjának bemutatása ellen, akkor remélem, soha többé nem dirigál Wagnert, akinek filozófiájával ugyancsak lehetne vitatkozni." Tarlós A hatodik koporsóról azt mondta, szerinte elsősorban Trianonról szól, bár elismerte, vannak, akik mást találnak benne hangsúlyosnak.

Az Új Színház sajtóosztályát az Index nem tudta elérni, de a közönségszervezéstől azt az információt kaptuk, hogy a darab bemutatása szerepel az idei tervekben és februárra várható.