Nem mutatják be Csurka darabját

2012.08.28. 17:35

Nem mutatják be A hatodik koporsó című Csurka István-drámát az Új Színházban – mondta Tarlós István főpolgármester, jelezve, hogy a döntésről kedden értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a darabbal kapcsolatosan csak véleményt mondott, és azt megismerve Dörner György döntött úgy, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót. Helyette egy sokkal korábban írt, egészen más témájú Csurka-darabot tűznek műsorra.

Tarlós István múlt héten az Atv Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem ilyen. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".

A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Új Színház új évadának műsorán szerepelt. A színház múlt heti közleménye kulcsfontosságú előadásnak nevezte, amely várhatóan a szezon húzó darabja lesz. Fischer Ádám karmester augusztus közepén közölte: ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban A hatodik koporsó bemutatása ellen.