Gálvölgyi János életműdíjat kapott

2012.09.02. 12:14 Módosítva: 2012.09.03. 12:03
Kiosztották a nyíregyházi Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjának díjait, a Makk Károly filmrendező vezette zsűri tizenkét kategóriában jutalmazta a legjobb társulatokat, előadásokat és színművészeket.

A fesztivál kilenc napja alatt nyolc-nyolc nagyszínpadi és kamaraszínházi előadást nézhetett meg a közönség. A hattagú zsűri az utolsó, szombaton megtartott előadás után értékelte a produkciókat és hozta meg döntését.

A legjobb nagyszínpadi előadás a Kaisers TV, Ungarn volt, amelyet Pintér Béla és társulata állított színpadra. Ez a darab kapta meg egyébként a port.hu különdíját is.

A legjobb kamaraszínházi előadás a Pinceszínház Bányavirág, míg a legjobb utcaszínházi előadás a Ziránó Színház Csicseri történet című darabja volt. Az operett műfajának megújításáért járó elismerést Kovács Dániel és a budapesti Katona József Színház társulata kapta a Virágos Magyarország darabért, a „legbátrabb puccsért” díjat pedig A puccs című előadás alkotógárdája, a Sanyi és Aranka Színház érdemelte ki.

A példaértékű műfaji újításért adható díjat a szombathelyi Weöres Sándor Színház Széllel szembe című előadásának keretében Jordán Tamás stand-up előadása kapta meg. A legjobb alakítás díját az Orlai Produkciós Iroda Gyógyír északi szélre című darabjában szereplő Fullajtár Andreának, míg a férfiak közül Kaszás Gergőnek ítélték meg, utóbbi a Bányavirágban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményt.

A zsűri a legjobb női, illetve férfi epizódalakításért járó díjban Nagy Marit és Bánki Gergelyt részesítette, mindketten a Gólem Színház Lefitymálva című előadásában szerepeltek. A legjobb kvartettet Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László alkotta az Orlai Produkciós Iroda A nagy négyes című darabjában.

A hagyományokhoz hűen kiosztották az életműdíjat is, amelyet az idén Gálvölgyi János kapott meg.

Az eddigi gyakorlattól eltérően az idei nyertes produkcióknak házhoz viszik a díjakat, amelyeket otthon, saját közönségük előtt vehetnek át a társulatok, valamint a művészek.