Dörner megfeddte a leütött főrendezőt

2012.09.03. 17:19 Módosítva: 2012.09.03. 17:25
Szóbeli feddés után írásbeli figyelmeztetést is kaphat Pozsgai Zsolt, az Új Színház megvert főrendezője, mert nem nyilatkozhatott volna a sajtónak Dörner György beleegyezése nélkül, írja a HírTv Dörner-interjúját szemléző szinhaz.hu.

Dörner György a HírTv-ben ezt mondta Pozsgai Zsolt közleményéről: „Nem tartom helyesnek. Ha bárki, bármit a tudtom nélkül nyilatkozik, velem nem egyeztet nyilatkozatokat, azt én megfeddem és elmarasztalom. Én ezt megtettem szóban Pozsgai Zsolttal. Elképzelhető, hogy ugyanezt írásban is meg fogom tenni. De nekem, mint felelős vezetőnek a munkatársaimat kötelességem megvédeni, mint ahogy meg is teszem és a színház minden egyes dolgozójával szemben kötelességem és velük szemben is megteszem és ezért tudok visszautasítani mindenféle ellenünk zajló otrombaságot, gorombaságot”.

Pozsgai Zsolt
Pozsgai Zsolt
Fotó: Nagy Lajos

Az Új Színháztól távozó Derzsi János állítólag amiatt a közlemény miatt ütötte meg a főrendezőt, amiben Pozsgai Zsolt gyakorlatilag lebesúgózta őt: „Köszönjük neki azokat az érdemi információkat, amelyeket az előző vezetésről részletesen, aprólékosan közölt velünk, nagy hasznát vettük az első időkben." A Blikk információi szerint a főrendező olyan súlyosan megsérült a szeme alatt, hogy egy időre az eszméletét is elveszítette.

A hatodik koporsót „korszakos drámának" tartó Dörner a HírTv-ben így reagált arra, hogy Tarlós István sem támogatta az antiszemita Csurka-dráma bemutatását: „Itt fönnáll az a régi történet, hogy ha Kínában egy pillangó megrebbenti a szárnyát, az Amerikában szökőárt okozhat. Na most, ha az Európai Parlamentben mondjuk Cohn Bendit megrebbenti a szárnyát az Budapesten, egy színház életében különböző változásokat, esetleg tüntetéseket is okozhat. Az igazán szerencsés az lenne, ha nem rebbentgetnék Európai Parlamenti képviselők a szárnyukat és akkor jobban járnánk mi is, meg ők is”.

Dörner a pofont is a pillangóeffektussal magyarázta: „Elég sok hazugságszövevénynek vagyunk tanúi. Folyik vizsgálat és az a vizsgálat tárgya, hogy kiderítse, hogy pontosan mi is történt. A pofon elcsattant, ezért felelni kell, ezért felelősséggel tartozik a színész, amit nem lehet megkerülni. Azt hiszem ez nem módszer, de ez visszavezethető a pillangószárny rebegtetésére, tehát pofonokban kulminál, hogy ha a pillangó megrebegteti a szárnyát az Európai Parlamentben”