Elgázosították az egri vármúzeum műtárgyait

2012.09.05. 09:27 Módosítva: 2012.09.05. 09:30

Az egri Dobó István Vármúzeum több mint 700 műtárgya súlyosan károsodhatott egy 2008-ban elvégzett gázos fertőtlenítés következtében, írja a heol.hu. Nem zárható ki az sem, hogy a felhasznált vegyszer a Sas úti raktárbázison dolgozók egészségére is ártalmas lehetett.

A raktárban legalább 32 ezer kerámiát, textilt, bútort, viselettörténeti, képzőművészeti, műszaki tárgyi emléket tárolnak. A raktár helyiségeiben 2007-ben súlyos rovar- és gombafertőzés lépett fel. A fertőzések és műtárgyak tömeges pusztulásának megelőzése érdekében a vármúzeum 2008. július 3-11. között gázosítással végzett fertőtlenítést.

A műtárgyak károsodásáról az akkori fenntartó, a Heves Megyei Önkormányzat csak 2011-ben szerzett tudomást, ami után belső vizsgálatot rendeltek el. Mint kiderült, a raktárban tárolt tárgyakon már 2009-ben elváltozások jelentkeztek, azonban az akkori illetékesek érdemi lépéseket nem tettek. A három évvel ezelőtti, tételes átvizsgáláskor 653 különféle műtárgy károsodására derült fény. Ezeket a gázosítás körülményei indították el, és leginkább a sárga- és vörösréz, arany, ezüst vagy aranyozott, ezüstözött fémtárgyak, illetve ezekkel az anyagokkal díszített, átszőtt textíliákat érintette.

Ellentmondóak az információk arról, hogy hány helyiséget gázosítottak el, a felhasznált gáz tényleges mennyiségéről sincs hiteles adat és valószínűleg nem akkor zajlott a fertőtlenítés, mint az eddigi dokumentumokból ismert – mondta a lapnak Benedek István, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) igazgatója.

Érdekes, hogy a pályázati indoklásban, valamint a valós szakmai beszámolóban dupla akkora, a gázmester két árajánlatában pedig magasabb gázkoncentráció-érték szerepel, mint minden további iratban. A visszamaradó vegyszermaradványok, illetve a szabálytalanul a helyszínen hagyott méregflakonok – amelyek mindegyike veszélyes hulladéknak minősül – megsemmisítésénél sem az előírásoknak megfelelően jártak el.