Miszi? Müszi!

2012.09.10. 14:44
Hétfő este nyílik Budapest új közösségi kultúrháza, a Corvin áruház tetején lévő Művelődési Szint, azaz a Müszi. A civil alkotóközpontban nappal képzőművészek, dizájnerek, reklámcégek dolgoznak, esténként pedig kulturális eseményeket rendeznek.

A Blaha Lujza téri Corvin áruház tetején végre elkészült a Művelődési Szint, ami egyszerre kortárs alkotóház és bemutatótér, közösségi és rendezvényközpont, ahol nappal kemény munka folyik, esténként pedig laza, közös gondolkodás urbanisztikáról, közösségi kertészetről, médiáról és szabadságról.

A Müszi egy képzőművészekből, film- és színházi műhelyekből, dizájnerekből, építészekből és közösségi médiával foglalkozó alkotókból álló alkotócsoport, akik közösen bérelték ki az egykor szebb napokat látott áruház felső szintjét, hogy ott egy új alkotóteret létrehozva dolgozzanak és alkossanak közös műveket.

Mint azt Kiss Réka gazdasági koordinátor az Indexnek korábban elmondta, a Müszi egy önfenntartó, államtól, pályázatoktól és a külső körülményektől független hely, amelynek "üzleti funkciói eltartják a kulturális funkciókat, amik viszik a pénzt". Az alkotókat egy pályázat keretében úgy választották ki, hogy minél több műfaj egymásra találjon, és így közös alkotások is létrejöjjenek.

Az új alkotótérben buzog a közösségi szemlélet, az innováció, a kreativitás, a tenni akarás, na meg a környezettudatosság - és erről mindenki meggyőződhet, aki hétfő este fél hétkor elmegy a kapuavatóra, majd körbejárja a Müszi tereit.

A vasárnap estig tartó nyitó héten minden napra jut egy tematika, így hétfőn az urbanisztika, kedden a média és a szabadság, szerdán az alternativitás, csütörtökön a zöld energia, pénteken az irodalom, szombaton a posztmodernitás, vasárnap pedig a filozófia és a spiritualitás. Az esteken pódiumbeszélgetések, filmvetítések, performanszok, slam poetry és közösségi filmkészítés is lesz (részletes program itt).

A hét minden napjára jut majd egy-egy, a Müsziben alkotó műhely alapkőletétele is, így például pénteken a közösségi könyvtáré is, melybe mindenki elhozhatja megunt köteteit, sőt ő maga vezetheti fel a katalógusba. A programokra 500 forintos támogatói belépőt kell váltani, melyet a Müszi működésére fordít az alkotóközösség.