Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Mundruczó cukros operettet rendez Varsóban

2012.09.11. 09:20
Varsóban rendezi legújabb darabját Mundruczó Kornél. A Denevér című produkciót a TR Warszawa színház mutatja be szeptember 20-án.

Mundruczó Kornél először rendez Lengyelországban. A produkció létrehozásában magyar alkotótársai is segítik: az előadás dramaturgja Wéber Kata, a Radnóti Színház színésznője, a díszlet- és világítástervező Ágh Márton, a zeneszerző Szemenyei János.

A Denevér története pár nappal szilveszter előtt játszódik. Vadidegen emberek találkoznak távol az otthonuktól, hogy együtt búcsúztassák az óévet egy messzi intézetben, ifj. Johann Strauss világhírű operettjét, A denevért felidézve. Noha a vendégek csupán pár napot töltenek együtt, a legnagyobb áldozatoktól sem riadtak vissza, hogy ide kerülhessenek. Idejüket, pénzüket, de sokan még a tisztességüket is kockára tették hogy fogadják őket. Öregek és fiatalok, házasok és egyedülállók egyaránt megfordulnak itt. "A vendégek sok mindenben mások, egyben azonban hasonlítanak. Ugyanarra a kérdésre keresik a választ: szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania? - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mundruczó Kornél és a TR Warsawa színészei egyszerre idézik meg a XIX. századi operett kispolgári és "cukros" világát, miközben utópiájukban fontos kortárs problémát dolgoznak fel. A hiteles dokumentumokon alapuló történet pedig elgondolkodtatja a nézőket: meddig és milyen áron lehetünk urai saját életünknek.

Mundruczó Kornél visszatérő rendezője az európai színházaknak. Külföldön készült előadásai több német városban is műsoron vannak, például Hamburgban, Hannoverben és Obenhausenben.

Budapesten jelenleg a Szégyen című Mundruczó-darabot játsszák a Trafóban. A J. M. Coetzee regényből készült előadás egy olyan férfi történetét meséli el, aki egy fiatal lánnyal, tanítványával kezd kapcsolatot. A főszerepben Zsótér Sándor látható, a darabban játszik többek között Derzsi János, Láng Annamária, Tóth Orsi és Rába Roland.