Hiánypótló kortárs zenei sorozat indul a Millenárison

2012.09.13. 16:00 Módosítva: 2012.09.13. 16:01
Az új zene hiánya már-már krónikus problémája a magyar hangversenyéletnek, ezért a Budapesti Fesztiválzenekar szeptembertől kortárs zenei esteket indít a Millenáris Teátrumon.

A Budapesti Fesztiválzenekar kortárs zenei esteket indít a Millenáris Teátrumon. Fischer Iván szerint az új zene hiánya már-már krónikus problémája a magyar hangversenyéletnek. Az új zene fogalma az 1900-as évek elején született a lázadó zenei irányzatok összefoglaló megnevezésére. A magyar zenekritikusok már akkoriban hangsúlyozták a kortárs zenehallgatás jelentőségét, és később be is bizonyosodott, hogy a huszadik század az olyan zenei technikákkal és stílusokkal, mint a dodekafónia, a szerializmus vagy az Egyesült Államokból beszüremlő repetitív áramlatok, az európai zenetörténet egyik legszínesebb, leggazdagabb korszaka volt.

A rendezvénysorozat apropóját az a jelenség adja, hogy ma a művészetek iránt érdeklődő közönség általában naprakészebb a kortárs irodalom, képzőművészet, színház vagy film területén, de egyre feltűnőbb a lemaradása a zene terén. A zenei ízlés megrekedt a huszadik századi klasszikusoknál, a fiatalabb, nem könnyűzenei műveket kevesen ismerik. A hangversenyrendezők többsége is biztosra akar menni, és száz-százötven éves művekkel csalogatja be az embereket a koncerttermekbe. A tizenkilencedik században, de még a huszadik század elején is a közönségnek meg sem fordult a fejében, hogy kizárólag előző korok műveit hallgassa, mára azonban a közönség szinte teljes mértékben tájékozatlan.

Szeptemberben bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar kortárs zenei együttese is, amely műsoraival segíti a tájékozódását. Hasonló együttesek egyébként sikerrel működnek a világban, a legismertebb talán a Berlini Filharmonikus Zenekar új zenei együttese, a berlini Filharmónia építészének nevét viselő Scharoun-Ensemble. Hangversenyeiket egyre értőbb és egyre tájékozottabb publikum hallgatja.

A szeptember 20-i első hangversenyen a mai zene olyan kiválóságai működnek közre, mint Rácz Zoltán és Lakatos György. Az első évad programja rendkívül igényes: a magyarok közül Kurtág, Ligeti, Eötvös, Jeney, Sáry, Dukay egy-egy darabja szólal meg, a külföldiek közül pedig Berio, Boulez, Steve Reich, Arvo Pärt és Johannes Maria Staud kompozíciói hangzanak el.