Színes fotók az orosz birodalom végnapjairól

2012.09.15. 14:45
Közel kétezer színes fotó őrzi a cári Oroszország utolsó éveinek hétköznapi pillanatait abból az időből, amikor a fekete-fehér fotográfia is éppen hogy gyerekcipőben járt még. A digitálisan felújított képek valósághű színeit nézve könnyű megfeledkezni róla, hogy a képek közel száz éve készültek.

Szergej Prokugyin-Gorszkij 1905- és 1915 között cári megbízásból dokumentálta az orosz birodalom különböző területeinek sokszínű lakosságát. A rendkívül sérülékeny negatívokat csak napjainkra sikerült kellő biztonsággal feldolgozni és kiállítani.

A Gorkszkij-hagyatékból eddig azt a nagyjából kétezer darab üvegnegatívból álló gyűjteményt dolgozták fel digitálisan, amiket 1948-ban az amerikai Kongresszusi Könyvtár vásárolt fel. A negatívok feldolgozása a 2000-es évek elején indult, az első fotók 2001-ben váltak elérhetővé, mára viszont szinte a teljes gyűjtemény elérhető digitális formában.

Gorszkij színes képei speciális technikával készültek, melyet a kémikus végzettségű fotós maga talált fel. A különleges eljáráson a Lumière-fivérekkel egyidőben dolgozott Gorszkij, aki egyetemi évei alatt még Mengyelejev professzortól tanulta a kémiát. A század elején a Lumière-féle autókoróm (önszínező) eljárás lett népszerűbb, Gorszkij módszere - bonyolultsága miatt - sosem terjedt el igazán.

Minden felvétel alapja három fekete-fehér fotó, melyekhez vörös, zöld-és kék előtéteket használt a fotós. A végleges kép a három alapszínből álló réteg összeillesztésével és további szűrők alkalmazásával készült Gorszkij laborjában.

A fotók nem csak a különleges eljárásnak köszönhetően állták ki az idők próbáját, a fotós dokumentarista szemléletmódjával is jócskán meghaladta korát. Gorszkij bejárta a teljes orosz birodalmat, tudatos módszertan szerint fotózta a helyi lakosság mindennapjait, a domborzati viszonyokat, precízen dokumentálta a térségre jellemző ruházatot, szokásokat és az adott évszakra jellemző munkafolyamatokat.Tervei közt szerepelt, hogy képeit majd tankönyvekhez használják a cári birodalomban, ám nem sikerült olyan eljárást kidolgoznia, amivel a fotókat biztonságosan lehetett volna sokszorosítani, a cári birodalom bukásával pedig a teljes archívum sosem került felhasználásra.

Gorszkij 1922-ben elhagyta Oroszországot és Párizsba költözött. 3500 negatívból álló gyűjteményének egy részét államtitokra hivatkozva elkobozták a szovjet határon, több felvételt pedig Gorszkij osztogatott szét rokonok és ismerősök között - ezek a mai napig nem kerültek elő. A Gorszkij-archívum fennmaradt fotói a Kongresszusi Könyvtár honlapjáról érhetők el.