A New York-i MoMA-ba kerül a Sikoly

2012.09.19. 16:11

A New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) lesz látható Edvard Munch Sikoly című festményének egyetlen még magánkézen lévő darabja, amelyet a közelmúltban rekordot jelentő összegért értékesítettek a Sotheby's árverésén a keleti parti nagyvárosban.

A norvég festő 1893 és 1910 között négy különböző példányban készítette el a Sikolyt, a vásznak közül hármat múzeumokban őriznek. A negyediket - egy 1895-ös változatot - bocsátották licitre tavasszal. Az aukció 119,9 millió dolláros leütési árat hozott.

A vevő mindmáig nem fedte fel kilétét, de a The Wall Street Journal értesülése szerint Leon Black amerikai sajtó- és pénzügyi mágnásról, ismert művészetpártolóról van szó, aki tagja a MoMA  igazgatótanácsának.

A MoMA - amely nem nevezte meg a gyűjtőt - csak annyit közölt, hogy hozzávetőleg fél évre kapja kölcsön a festményt, amely így október 24-től április 29-ig lesz látható a világhírű múzeumban. Az intézmény saját állományából Munch más alkotásait is felsorakoztatja az időszaki kiállításra.