Tizenkilencedik századi panorámaképek Budapestről

2012.09.20. 09:58
Először látható kiállításon a 19. században készült tizenhat eredeti panorámakép és ehhez kapcsolódóan Pest-Budáról és Budapestről készített mintegy száz városkép péntektől a Budapesti Történeti Múzeumhoz (BTM) tartozó Kiscelli Múzeumban.

A Buda-Pesti Horizont című kiállításon a tizenhat eredeti vintázs kópia mellett számítógépen tekinthetnek meg az érdeklődők nyolc panoráma-felvételt és nagyjából száz városképet. A kiállítás elsősorban a 19. században készült, fotótörténeti kuriózumnak számító fotográfiák közül válogat, 20. századi felvétel csak néhány lesz látható. A válogatás az 1860-as évektől, a városfényképezés korai szakaszától - amikor még a fényképezéshez nedves lemezt használtak - egészen 1985-ig terjed.

Pest panorámaképe, 1903. - Kattintson a nagyobb méretért!
Pest panorámaképe, 1903. - Kattintson a nagyobb méretért!
Fotó: Czettel es Deutsch kiadása / Kiscelli Múzeum Fényképtára

"A mai technikai lehetőségek segítségével már bármilyen szögben megcsodálhatjuk a települések panorámáját, de mintegy 150 évvel ezelőtt, a városfényképezés korai szakaszában a panorámakép elkészítése komoly szakmai tudást és felkészültséget igényelt" - hangsúlyozta Demeter Zsuzsanna, a tárlat kurátora.

Pest Buda látképe a Várhegy felől, 1867. - Kattintson a nagyobb méretért!
Pest Buda látképe a Várhegy felől, 1867. - Kattintson a nagyobb méretért!
Fotó: Indrikó János / Kiscelli Múzeum Fényképtára

Hagyományos látószögű kamerával legtöbbször egy magaslati pontról rögzítették a 19. századi panoráma-felvételeket. A fényképész a gépet megfelelő szögben elfordította és egymás után több felvételt készített, majd ezeket leporellószerűen illesztette össze. A speciális panoráma-fényképezőgépek csak a 20. században terjedtek el Magyarországon.

A múzeum fényképgyűjteménye nagyjából 200 ezer felvételt őriz. Pest-Budát és Budapestet ábrázoló panorámaképből 30 darab van, ez a gyűjtemény egyedülálló az országban. Demeter Zsuzsanna szerint a kiállítás elsősorban fotótörténeti, de egyben várostörténeti tárlat is, mivel a képek Budapest nagyvárossá fejlődésének szakaszait mutatják be: "A látogató szeme előtt válik Budapest európai nagyvárossá, változik az épített környezet, alakulnak át a rakpartok, épülnek fel a hidak és a főváros emblematikus épületei." A tárlat december 2-ig tart nyitva.

További képekért ide kattintson!