Orbán: A minőség sajátos elbánást igényel

2012.09.26. 11:02
A minőség sajátos elbánást igényel a kormányfő szerint, aki levélben válaszolt annak a több mint negyven táncművésznek, akik tiltakoztak az ellen, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére idén csak 211,9 millió forint jut.

Hétfőn nyílt levélben tiltakozott több mint negyven táncművész, köztük számos jelentős társulat vezetője az ellen, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére idén csak 211,9 millió forint jut, amelyet közel félszáz együttes között kell szétosztani.

"Szakmailag és morálisan is elfogadhatatlan"

Ők írták alá:

Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. ügyvezető igazgatója; Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője; Kiss János, a Győri Balett igazgatója; Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója; Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Uhrik Dóra, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetője; Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója; valamint Frenák Pál, Gergye Krisztián, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Krámer György és Novák Ferenc táncművész-koreográfus.

A Magyar Táncművészek Szövetsége emlékeztettek arra, hogy a Magyar Fesztivál Balett - hasonlóan a többi egyesületi vagy alapítványi formában működő független együtteshez - éves működési költségére pályázatot nyújthat be az előadóművészeti törvény értelmében.

A sajtóban megjelent információk alapján az 1996-ban alakult együttes már májusban is kapott a kormánytól 25 milliót. "Ez az összesen 155 millió forint példa nélküli összeg a független táncművészet kategóriájában pályázat nélkül, közvetlenül a kormánytól. Abban az esetben, mikor a társulatnak minimális az előadásszáma és vezető táncművészei is távoztak az együttesből" - fogalmaztak a nyílt levélben.

Az aláíró táncművészek szerint a támogatásról szóló döntés mind szakmailag, mind morálisan elfogadhatatlan egy olyan helyzetben, amikor a független színház és tánc területe a létéért küzd, a több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosoknak. "Mi, aláírók, nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérjük. A táncművész szakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg" - zárult a nyílt levél.

"A politikát is művészetnek szokás tekinteni"

Orbán Viktor válaszlevelében - amelyből Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán juttatott el részleteket az MTI-hez - úgy fogalmaz, jóleső érzéssel tölti el, hogy a táncművészek nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérik. A miniszterelnök arra kéri a művészeket: méltányolják, hogy a magyar kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, hazánkat a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri.

"A támogatás lehetőségét különleges ajándéknak tartjuk olyan művészeink esetében, akik a szakma nagy öregjeiként még alkotnak, komponálnak vagy társulatot vezetnek" - írta a kormányfő, hozzátéve: "miközben magam is úgy gondolom, hogy a támogatások mértékét jogi formában ildomos szabályozni, az is helyesnek tűnik, hogy a jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformák legyenek, mégis be kell látnunk, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel. Ennek az árnyalt egyensúlynak a fölismerése és fönntartása, az egyenlőség és a kvalitások közötti különbség egyszerre való elismerésének tudománya okozza azt, hogy a politikát is művészetnek szokás tekinteni" - olvasható a miniszterelnök levelében.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány az ország pénzügyi lehetőségeihez mérten, sőt azon felül is mindent megtesz a "méltó és méltányos" elbírálás érdekében. A miniszterelnök végül azt írta, hogy "mint a művészet minden ágában, így a miénkben is a döntések ésszerűsége, a harmónia, a ritmus megfelelő volta bírálható volt és marad".