Pécsi luxusvilla az Év Háza

2012.10.01. 19:05
Az otthonos kényelem és a hazai turizmus igényei ihlették azt a pécsi villaépületet és a hozzá tartozó vendégházat, ami idén megkapta az Év Háza díjat, írja az évháza.hu.

Ásztai Bálint és Kovács Csaba Pécsen épült vendégháza nyerte az idei Év Háza díjat. A baranyai megyeszékhelyen felhúzott épületegyüttes tervezésénél az időtállóság és a természet-közeliség számított.

A zsűri a pécsi villaépület elismerése mellett két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el. Az ötödik alkalommal meghirdetett pályázatra minden eddiginél többen jelentkeztek. A 2011-ben és 2012-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészekből álló neves szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket.

A győztes épület egy villa társaságában, egy közel ötezer négyzetméteres lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy nagy villaépület és egy hozzá tartozó kisebb, vendégek fogadására alkalmas épület megtervezéséről szólt. A megbízó széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára a pénzcentrum.hu cikkében felhívta a figyelmet, hogy egyértelmű keresletcsökkenés figyelhető meg a hazai építőiparban, így a magyar tervező szakmában, ugyanakkor a hazai épületállomány műszaki állapota elavult, nem felel meg a mai kor műszaki és funkcionális követelményeinek. Ezt a paradoxont viszont fel kell oldani, a  keresletet tehát generálni kell. Erre jelent üdítő példát az Év Háza díj is.

A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését meghatározza. A főépület környezetbe illeszkedését az alacsony homlokzatú lapostetős, természetbe nyúló teraszok és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületek segítik.