Bezáratják Aj Vej-vej cégét a kínai hatóságok

2012.10.02. 10:52
Visszavonják Aj Vej-vej másként gondolkodó művész cégének működési engedélyét a pekingi hatóságok - jelentette kedden a South China Moring Post hongkongi lap.

A lépésre azután kerül sor, hogy egy pekingi bíróság a múlt héten elutasította a művész fellebbezését adócsalási ügyében, és 15 millió jüan (mintegy 525 millió forint) megfizetésére kötelezte az Ajhoz köthető pekingi céget, a Fake Cultural Development nevű vállalatot.

Aj hétfőn blogján tette közzé az engedély megvonására vonatkozó felszólítást, amelyet a helyi ipari és kereskedelmi hatóságtól kapott. A felszólítás szerint a cég engedélyét azért vonják vissza, mert nem teljesítette az annak megújításához szükséges adminisztratív procedúrát. A döntés ellen három munkanapon belül lehet fellebbezni.

A művész ügyvédje, Liu Hsziao-jüan (Liu Xiaoyuan) azt mondta a lapnak: "Fel voltunk készülve rá, hogy a kormányzat bejelenti a cég halálos ítéletét. Az engedélymegújítás egy kényelmes ürügy ehhez." Aj szerint cége azért nem tudta megújítani az engedélyt, mert számos ehhez szükséges dokumentumot, illetve a vállalat pecsétjeit lefoglalták, a bankszámláit pedig befagyasztották a hatóságok.

A vádakat mindvégig tagadó művész korábban már 8,45 millió jüant befizetett az ügy során, ez volt ugyanis a második fellebbezési lehetőség feltétele. A büntetés további 6,6 milliós részét azonban nem áll szándékában rendeznie. "Ha a cég megszűnik létezni, hogyan vonhatják felelősségre adócsalásért?" - nyilatkozta Liu. Az adócsalási ügy Aj és támogatói szerint politikailag motivált, eszköz arra, hogy a szókimondásáról és Pekinggel szembeni kritikusságáról ismert közéleti személyiséget elhallgattassák.

Aj ügye tavaly áprilisban került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, amikor a pekingi repülőtéren őrizetbe vették, onnan ismeretlen helyre szállították, és három hónapig fogva tartották. Ezt követően a művész otthonában rendőri felügyelet alá került, s nem hagyhatta el a fővárost. Aj Vej-vej ellen novemberben pornográfia internetes terjesztése miatt is eljárást indítottak, ezenkívül a felesége nevén lévő cégnél is vizsgálatot kezdtek.