Rogán közpénzből reklámozza a Blikket

2012.10.05. 20:13
Múlt csütörtökön avatta fel Rogán Antal az V. kerületi Hild téren azt a húszas éveket idéző Rikkancs szobrot, amire meglepő módon a ’94-ben alapított Blikk logója került. Az alkotó, a 100 éves Szőke Lajos szobrászművész a két világháború között legnagyobb példányszámban eladott Az Est című újságot akarta ráírni a rikkancsfiú kezében lévő újsághalomra. A szobrot jóváhagyó Budapest Galéria is jobban szerette volna, ha korhű újság kerül a rikkancs kezébe, de tudomásul vették a beruházó kívánságát.

A 180 centi magas, 300 kilós Rikkancs című szobor avatásán zenével és tortával köszöntette Rogán Antal V. kerületi polgármester és Papp Gábor, a Blikk lapigazgatója a júniusban 100. életévét betöltő Szőke Lajos szobrászművészt. A micisapkás, rövid nadrágos, rongyos bakancsos fiú alakját a szobrász elmondása szerint az a fiú ihlette, aki a húszas években a Kálvin téren árult újságot.

Bronzba öntött reklám

Annak a fiúnak a kezében azonban nem Blikk volt, hanem az 1910-ben alapított Az Est című bulvárlap, amit az I. világháború alatt a szalagcímeket kiabáló rikkancsoknak is köszönhetően félmilliós példányszámban értékesítettek. De hogy lett az V. kerületi önkormányzat költségvetéséből 10 millió közpénzt felemésztő szoborból élő Blikk-reklám? Az idős művész úgy tudja, Rogán Antal maga határozott így.

„Én mondtam, hogy az újságírók egész biztosan meg fogják kérdezni, hogy miért Blikk van rajta, amikor a Blikknek semmi köze nincs a rikkancshoz. Hát akkor nem volt Blikk. Akkor Pesti Hírlap volt, Az Est volt, Friss Újság volt, meg Pester Lloyd volt. Kérdezze meg a Rogánt, hogy miért így döntött!” – mondja a száz évesen is szellemileg és fizikailag is friss Szőke Lajos, aki belvárosi otthonában elmesélte, hogy a szoborral egy négy évvel ezelőtti kerületi pályázaton indult, ahová zsánerszobrokat vártak.

„A pályázatra készült kisplasztikára Az Estet írtam rá, mert tulajdonképpen a rikkancsfiú, akiről a szobrot mintáztam, Az Estet árulta a világháború előtt a Kálvin téren. Akkor a rollerezőt rendelték meg és a rendőrszobrot, ami a Zrínyi utcában van. Ez a két szobor készült el, erre volt pénz, a Rikkancsra meg nem jutott. Aztán amikor idén március 14-én Pro Civibus-díjat kaptam a kerülettől, elvittem Rogánnak a kisplasztikáról készült fotót, a kultúros odavitte neki és megmutatta. És akkor képzelje, 15-én telefonál a kultúros, hogy a polgármester úgy döntött, hogy csináld meg a szobrot”.

Ha a Rogán azt mondja

Arra a kérdésre, hogy ki szólt neki, hogy nem azt kell ráírni a szoborra, hogy Az Est, az idős szobrász azt válaszolta: „amikor meglett a szobor agyagból, eljöttek az önkormányzattól és megnézték, és közölték velünk, hogy a polgármester úgy döntött, hogy a Blikket írjuk rá a szoborra. A Zsigmond Attiláék (szerk. megj.: a Budapest Galéria főigazgatója, ők hagyják jóvá a köztéri szobrokat) is ott voltak, nekik sem tetszett ez, mert hogy semmi köze hozzá a Blikknek. De akkor azt mondták nekem, hogy ha a Rogán fizeti a szobrot, és ha a Rogán azt mondja, hogy ezt kell ráírni, akkor ezt kell ráírni. Hát ebbe nem lehet tenni semmit, hát mit lehet tenni?”.

A 100 éves szobrász elmondása szerint hiába mondta el az érveit, az önkormányzattól kapott egy mintát, hogy mit, hogyan kell ráírni a rikkancs bronz újságjára. Mint mondja, „próbáltak beszerezni hozzá valami régi mintát, mert ugye ez egy külföldön már régen működő újság (a svájci bulvárlap, a Blick mintájára készült a magyar verzió), hogy hátha találnak valami régi címlapot, ami olyan szép betűkkel van írva, de azt nem találták meg, úgyhogy kénytelenek voltunk a mostani magyar Blikk logóját idéző nyomtatott betűkkel ráírni. De nem az a lényeg, hogy mi van ráírva, az a lényeg, hogy megvalósult a szobor, és ez egy jó szobor".

Az idős mester annyira örült, hogy újra lett szobra Budapesten, hogy megajándékozta a polgármestert, és nem is akármivel. „Én úgy döntöttem, hogy adok a Rogánnak egy szobrot ajándékba. Ez egy 1:5-ös léptékű modell, mert a pályázatokhoz a terveket ötös léptékben kell beadni, erről nagyítottuk fel a Rikkancs szobrot. Amikor leleplezték a szobrot, akkor egy nagy fogadás volt az utcán, és ott az utcán adtam át neki. Olyan boldog volt a polgármester, amikor odavittem, azt mondta, jó helyre teszi”.

Szőke Lajosnál már csak egy pár fotó van arról a kisplasztikáról, amit Rogán kapott, azon viszont még Az Est felirat díszeleg. Arra a kérdésre, hogy miért adta az utolsó Az Est-es verziót is a polgármesternek, úgy felel, hogy „hát megérdemli, nem? Ha már keresztül vitte, hogy megrendeli a szobrot, amikor tényleg semmire nincs pénz, akkor megérdemel egy kisplasztikát. Negyven centis, gyönyörű márvány talapzaton van, direkt rátettünk egy táblát, az van ráírva, hogy „Emlékül Rogán Antal polgármesternek 2012”. Kérdezem, hogy mennyibe került ez a kisplasztika, azt mondja, 100 ezer forintba.

Krúdy halálhíre helyett

A művész úgy tűnik, csak a korhűség miatt berzenkedik a Blikk felirat ellen. A módosítással azonban a szobrából reklámhordozó lett a belváros kellős közepén, egy játszótér bejáratánál. Azt már nem is ő, hanem a munkáját segítő, névtelenségét kérő szobrász mondja el, hogy nemcsak Az Est felirat lett volna eredetileg felgravírozva a szoborra, hanem a lap 1933. május 13-ai címlapja is, azzal a szalagcímmel, hogy "Krúdy Gyula ma reggel hirtelen meghalt".

Mint mondja, amikor a műterembe elmentek az önkormányzattól megnézni az agyag verziót (ebből készül a gipsz, majd a bronzszobor), akkor "közölték velem, hogy vegyem le ezt az akkor még csak papírból odaragasztott címlapot, mert nem ez lesz ráírva, hanem az, hogy Blikk. De én képviseltem Lajos bácsi szellemiségét, fontosnak tartottam a korhűséget, így amikor visszajöttek a gipszszoborért, üresen vitték el, mert én nem voltam hajlandó ráírni, hogy Blikk".

Az idős művésznek segítő szobrász szerint "Lajos bácsi bízott benne, hogy megváltoztatható ez a döntés. Amikor kikerült a műteremből az üres címlapú gipszszobor, egy másik cég csinálta meg a végleges verziót, és én is csak az átadón láttam, hogy mégis ráíratták a Blikket. Ez a felirat teljesen tönkre teszi a szobor szellemiségét, ráadásul esztétikailag is kifogásolható munka. Hogy kinek a nyomására történt, kinek állt ez érdekében, nem tudom, de úgy látszik, vannak egyéb érdekek is, mint a művészet".

A Budapesten felállítandó köztéri alkotások művészi értékére vonatkozó szakvéleményt 1990 óta, szakértők bevonásával, a Budapest Galéria adja ki. Szőke Lajos Rikkancs szobráról is ők adtak ki állásfoglalást, mely szerint "a kezdeményező kívánságára a felmutatott újságon a Blikk napilap címlapja jelenik meg. ... A szakértői bizottság szívesebben látta volna, ha a rikkancs kezébe kerülő újság is korjelzőként van jelen a kompozícióban, de tudomásul veszi a beruházó kívánságát, és a bravúrosan mintázott, korrekt tervet a bemutatott formában megvalósításra ajánlja".

A Ringier nem adott pénzt

A Blikket is kiadó Ringier szerint nekik nem sok közük van az akcióhoz. A kiadó PR, vállalati és üzleti kommunikációs vezetője, Parádi Judit az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a kiadó nem adott pénzt a szoborra.

Parádi arra a kérdésre, hogy akkor miként kerülhetett az ő lapjuk logója a közpénzből készült szoborra, úgy válaszolt, hogy „az V. kerület megkeresett minket és beleegyezésünket kérték, hogy a felállítandó szobor, a Rikkancs fiú kezében egy Blikket tarthasson. Ebbe beleegyeztünk. A kreatív koncepció lényege az volt, hogy a múlt századi újságárusító alak a mai korhoz is szóljon - a rikkancsok anno hangzatos bulvár címek kiabálásával nyerték meg vásárlóikat -  és ennek alapján a szobor, a ma legolvasottabb és legnagyobb példányszámban eladott országos napilapjával, a Blikkel kösse össze a múltat a jelennel”.

A Ringier kommunikációs vezetője kérdésünkre leszögezte, hogy nincs semmilyen élő szerződésük az V. kerületi önkormányzattal. „Nincs szerződésünk egymás népszerűsítéséről. Az elmúlt években néhány szerződésünk volt az önkormányzattal, egy-egy adott eseményre. Két alkalommal médiapartnerei voltunk a Belvárosi Fesztiválnak - számos más médiapartner mellett. Valamint a Blikk Szilvesztert 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben a kerületi Március 15-e téren rendeztük meg. Ezekre a rendezvényekre született az adott időszakra szerződés az önkormányzat és a kiadó között, amely kizárólag az adott rendezvénnyel kapcsolatos pontokat tartalmazta”.

Miért ne?!

Megkerestük az V. kerületi önkormányzatot, hogy megtudjuk, ki és miért döntött úgy, hogy lekerüljön Az Est címlapja Krúdy halálhírével együtt és helyette egy Blikk-logó álljon a közpénzből készült szobron.

Az V. kerület sajtósa levélben megküldött hat kérdésünkre azonban csak ennyit válaszolt: „Polgármester úr az alábbi választ tudja adni kérdéseire: Ha lehet Index.hu nevű közpark, miért ne lehetne rikkancs szobor Blikk felirattal? Egyébként büszkék vagyunk arra, hogy az Idősek napja előtt egy héttel olyan szobrot adhattunk át, amely egy 100 éves bácsi alkotása. A szobor témáját ő határozta meg. Ha napjainkban lennének rikkancsok, bizonyára Blikket árulnának, nem Indexet, elvégre azt nem lehet.”

Az önkormányzatnak hiába jeleztük, hogy nem elégszünk meg ezzel a válasszal, mivel az index az önkormányzattal szemben nem állami cég, és a kamuti park Index.hu-vá átnevezésében egy fillér közpénz sem volt (vállalati sem egyébként), választ kedd dél óta nem kaptunk kérdéseinkre.

Így nem tudtuk meg azt sem, hogy pontosan mennyibe került a szobor felállítása, mivel a Szőke Lajos által és a kerületi főépítésznek a Helyi Témának adott nyilatkozatában is említett 10 millió forinttal szemben a kerület Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának jegyzőkönyvében csak bruttó 8 millió forintos költséget találtunk a kerület idei költségvetésének általános tartaléka terhére.

Ha igaz - és az Indexnek megküldött válasz is ezt támasztja alá -, hogy Rogán Antal kérésére került fel a Blikk felirat a szoborra, úgy elképzelhető, hogy a polgármester mindezzel csak azt szerette volna megköszönni a bulvárlapnak, hogy az elmúlt egy évben 66 cikkben (átlag 5 naponta) említették meg a nevét.

A cikkek között ugyanis jó néhány nemcsak politikai megnyilvánulásairól, hanem a magánéletéről is szólt, így többek között tudósítottak Rogán Áron megszületéséről és megkereszteléséről, a budapesti Hard Rock Cafe megnyitásáról, amikor a polgármester is gitárt tört, de arról is hírt adtak, amikor bringával ment a Sándor-palotába, vagy amikor Provence-ban nyaraltak, de a családi fagyizásról is olvashatott az a mintegy 164 ezer ember, aki a MATESZ adatai szerint megveszi a lapot.

Szőke Lajos

Szőke Lajos 1912. június 21-én született, a Tolna megyei Nagykónyiban, 90 éve az V. kerület lakosa.

Szobrot készített többek között Balatonkenesén, ahol női aktja 1961 óta díszíti a Honvéd üdülő parkját. Egyik legismertebb alkotása a miskolctapolcai barlangfürdőben lévő Őslények című térplasztikája, de látható munkája a II. kerületi Fillér utca 13. ház előtti kertben is, és a diósdi Szent István téren is, ahol 1997-ben állították fel a Barátság-emlékmű nevű díszkútját, annak emlékére, hogy 50 éve telepítették ki a községből a németeket.

A szobrászművész, aki csak szülőfalujának 14 szobrot készített, ma is aktív, éppen az V. kerület megbízására egy 2 méter 40 centis vörösmárvány ivókúton dolgozik, melynek elmondása szerint egyelőre keresi a helyét az önkormányzat, mert az eredetileg tervezett Egyetem térre a szakértők szerint nem férne el a műalkotás.