Könyvet ír Polanski megerőszakolt áldozata

2012.10.10. 15:14
Memoárt ír Samantha Geimer, akit 13 éves korában Roman Polanski leitatott és megerőszakolt egy partin: a tettéért letartóztatott filmrendező annak idején az ítélethozatal előtt Franciaországba szökött, és az azóta eltelt több mint harminc év alatt sem térhetett vissza az Egyesült Államokba.
Polanski áldozata
Polanski áldozata

A 47 esztendős Geimer a The Girl: Emerging from the Shadow of Roman Polanski (A lány: Kilépés Roman Polanski árnyékából) című könyvben a történtek számos olyan részletét akarja feltárni, amelyekről a nagy port felvert üggyel kapcsolatban korábban nem esett szó. A kötet, amelynek megszületésében Geimer ügyvédje, Lawrence Silver is közreműködik, az Atria Books kiadó keddi bejelentése szerint 2013 őszén lát napvilágot.

A szerző hangsúlyozta, hogy bár kamaszkorában megbélyegezték a történtek miatt, harag nélkül ajánlja könyvét azzal a céllal, hogy a részletek megismertetésével visszanyerhesse valódi énjét. Egész életében végigkísérték a ráaggatott közhelyek - fedte fel, hozzáfűzve, "a legvalóságosabb módon tudom, hogy milyen nőnek és áldozatnak lenni".

Az egykori vádiratok szerint Polanski 1977-ben egy Jack Nicholson házában - a színész távollétében - rendezett partin pezsgővel elkábította Geimert, majd megerőszakolta. Eredetileg hat vádpontban - köztük erőszakért, kábítószerezésért, kiskorú szexuális zaklatásáért és szodómiáért - akarták felelősségre vonni, ám mivel bűnösnek vallotta magát, csak a kiskorúval folytatott szexuális aktussal vádolták meg. Kilencvennapi pszichiátriai megfigyelés után az ítélethozatal előtt szabadlábra helyezték, de mikor arról értesült, hogy súlyos börtönbüntetés várhat rá, megszökött az országból, és azóta Franciaországban él.

A zongorista és a Kínai negyed ma már 79 esztendős Oscar-díjas filmrendezője ellen azóta is elfogatási parancs van érvényben az Egyesült Államokban. A francia-lengyel állampolgárságú Polanskit 2009-ben Svájcban őrizetbe vették egy Interpol-körözés alapján, ám a svájci hatóságok végül szabadon engedték, és nem adták ki az Egyesült Államoknak.

Geimer 1988-ban beperelte a rendezőt a szexuális erőszakért. Az ügy végül 1993-ban peren kívüli megegyezéssel zárult, amelyben Polanski félmillió dolláros kártérítést ígért, ám az nem derült ki, vajon valaha kifizette-e. A nő azóta többször hangoztatta - legutóbb a svájci kiadatási hercehurca alatt -, hogy megbocsátott Polanskinak, és nem akarja, hogy a három évtizedes ügyért felelősségre vonják.