Ferlinghetti először elfogadta a Janus Pannonius-díjat

2012.10.14. 18:23
Szőcs Géza szerint szeptemberben még elfogadta a díjat, de a vele járó 50 ezer eurót hátrányos helyzetű magyar művészeknek ajánlotta volna föl. Szőcs Géza szerint még abba is belementek volna, hogy a Klubrádióval közösen válasszák ki azokat, akiket a díjból támogatnának.

Szeptemberben még elfogadta a Magyar PEN Club által alapított Janus Pannonius nemzetközi költészeti nagydíjat Lawrence Ferlinghetti amerikai költő, aki október közepén mégis azt közölte az amerikai sajtóval: emberi jogi aggályok miatt nem veszi át az először neki odaítélt elismerést - közölte az MTI-vel vasárnap Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke.

Nem kér a magyar kormány pénzéből

A 94. évében járó költőnek szeptember végén az öttagú nemzetközi zsűri egyhangúlag ítélte oda az 50 ezer euróval járó fődíjat, és azt tervezték, hogy a kitüntetést amerikai lakóhelyén, San Franciscóban adják át, Ferlinghetti azonban a Los Angeles Times című amerikai napilap internetes kiadásában október 11-én bejelentette: emberi jogi aggályok miatt visszautasítja az elismerést, "miután tudomást szerzett arról, hogy azt részben a kormány finanszírozza".

"Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a díjat" - idézett a lap a levélből.

Szőcs Géza szerint Ferlinghetti szeptemberben még elfogadta a Magyar PEN Club által alapított nagydíjat. "Az erre vonatkozó hír közzététele után azonban aggályai támadtak: hirtelen rájött, hogy a díj szponzorai között megtalálható a magyar kormányzat is. Korábban ez a tény nem zavarta, és a kormányt sem tartotta szélsőjobb irányzatúnak: még ő maga is felvetette, hogy a díj átvételének helyszíne lehetne valamelyik amerikai magyar főkonzulátus" - idézte fel.

Mint hozzátette, később Ferlinghetti azt látta helyesnek, hogy elfogadná ugyan a díjat, de a vele járó pénzösszeget olyan alkotóknak szánná, akik a véleményszabadság, sajtószabadság, társadalmi elnyomatás elleni küzdelem harcosai. A Magyar PEN Club elnökének közlése szerint ezért tájékoztatták a költőt, hogy a kormányzati forrásból származó pénz kiküszöbölhető a díjalapból, valamint, hogy a pénz felhasználására vonatkozó javaslatát elfogadják.

A Klubárdióval együtt dönthetett volna

Ferlinghettit ekkor felkérték: ha van személyes jelöltje, akit támogatni szeretne, nevezze meg. Alternatív megoldásként a Magyar PEN Club azt javasolta, hogy a leghátrányosabb, legelnyomottabb helyzetben levő alkotók, a roma költők, írók, festők, filmesek köréből válasszák ki a kedvezményezetteket, a PEN és a Klubrádió, "a sajtószabadsággal kapcsolatos viták legexponáltabb szereplője" közös döntése alapján - fűzte hozzá Szőcs Géza.

"Lawrence Ferlinghetti erre a felvetésre sértődött levelet írt, amelyben nem válaszolt javaslatainkra, és leszögezte, hogy semmilyen körülmények közt nem tartja lehetségesnek a díj átvételét, majd rendkívüli fürgeséggel, bennünket is megelőzve, e hírt közzé is tette" - jegyezte meg.

Mint a Magyar PEN Club elnöke hangsúlyozza: nincs tudomásuk börtönben levő magyar írókról vagy újságírókról, vagy arról, hogy bármely író bármely könyve ne jelenhetne meg Magyarországon, amely az internetfelhasználás szabadságát tekintve a világ élmezőnyébe tartozik.

"Magyarországon nem az szokott gondot okozni, ha a (bármilyen színezetű) kormányzat pénzt ad valamilyen kulturális célra, hanem ha ezt nem teszi. Ezek a pénzek adókból származó közpénzek, elfogadásuk semmilyen módon nem jelent azonosulást a kormányzat politikájával, nézeteivel vagy céljaival" - mutatott rá levelében Szőcs Géza. Mint hozzátette: az volna a helyes, ha azok sem tartanának igényt a kormánytól származó elismerésekre és támogatásokra, akik ma Magyarországon "kárörömmel kommentálják Ferlinghetti késve és utólag meghozott döntését".

"Bármi történt is, biztosra veszem, hogy igen kiváló költők fogadják majd el nagy örömmel a Janus Pannonius-díjat, és nem fognak visszakozni" - vélekedett Szőcs Géza.

Az 1919-ben New York államban született, majd Franciaországot és a második világháborút is megjárt Lawrence Ferlinghetti a beatnemzedék alkotója, leghíresebb versgyűjteménye a magyarra még le nem fordított A Coney Island of the Mind. Az általa alapított City Lights kiadónál jelent meg az ötvenes években szinte az egész amerikai beatirodalom - emelte ki Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke szeptemberben a döntést bejelentve.

A Janus Pannonius-fődíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy "egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében". A díjátadást minden évben Janus Pannonius születésnapjához, szeptember 29-hez közeli időpontban tervezik megtartani.