Vidnyánszky még nem döntötte el, hogy indul-e Alföldi ellen

2012.10.17. 09:38 Módosítva: 2012.10.17. 09:45
A debreceni Csokonai Színház igazgatója 2010-ben elismerte, hogy folynak olyan tárgyalások, amik szerint ő venné át a Nemzeti Színházat Alföldi Róberttől.

Vidnyánszky Attila még nem döntötte el, pályázik-e a Nemzeti Színház főigazgatói posztjára. A rendező az MTI kérdésére elmondta: foglalkoztatja a kérdés és segítői is vannak, akikkel összeállítanák a pályázatot, de döntése előtt több szempontot is tisztáznia kell még.

Korábban Vidnyánszky Attila úgy nyilatkozott, szereti Debrecent, a Csokonai Színházat, és a Nemzeti Színház ügye az egyetlen, amely miatt elgondolkodna egy esetleges váltáson. "Valamikor nagyon szeretném a Nemzeti Színházat irányítani, de nem tudom, eljött-e ez az idő" - mondta a debreceni színi direktor, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, aki a jövő hétre ígért ennél konkrétabb választ.

Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn jelentette be, hogy kiírta a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát, mert a jelenlegi igazgató, Alföldi Róbert öt évre szóló mandátuma a színházi évad végén lejár. Alföldi Róbert hétfőn megerősítette azt a korábban már közölt szándékát, hogy újra pályázik a színház vezetésére.

A kárpátaljai rendező neve már 2010 decemberében előkerült, mint Alföldi Róbert lehetséges utódja. A debreceni Csokonai Színház vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy "informálisan nagyon régóta beszélgetünk róla. Nem titkoltam soha, hogy érdekel a téma. Szívesen elvállalnám a feladatot, vannak elképzeléseim arról, hogyan kellene a Nemzetit vezetni".

Szerinte a Nemzeti Színház érzékeny hely. "Bármennyire is próbálja a szakma elhitetni, hogy ez a színház csak egy az összes többi színház között, ez nem igaz. Ez a Nemzeti Színház. Másnak kell lennie, mint az összes többi színháznak".

Vidnyánszky akkor nem akart arról beszélni, hogy hogyan alakítaná át a Nemzetit, de azt elmondta, "nem biztos, hogy a legavantgárdabb kísérleteknek ott kellene zajlaniuk, bár természetesen a kísérletet és az újító szellemet nem zárhatja ki a falai közül. Nem biztos, hogy a repertoárjában neki kell a legkockázatosabb, még be nem mutatott darabokat felfedeznie. Bár olykor megteheti ezt is. De kétségkívül a magyar színházi hagyományok, a magyar nyelv és a magyar drámai tradíció ápolását kell elsődleges céljának tekintenie".

Alföldi Róbert elmozdítására a Jobbik többször kísérletet tett, a Nemzeti Színház rendszeresen téma volt a Parlamentben, ám a politikai támadások ellenére Alföldi kitöltheti a 2013. június 30-ig tartó megbízatását.

Nem bírja a kritikát

Az 1964-ben született kárpátaljai rendező jelenleg a debreceni Csokonai Színház igazgatója és művészeti vezetője, de előtte több színházat is vezetett, és ő alapította a Beregszászon az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat (amit néhány éve már Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színháznak hívnak). Vidnyánszky rendezett egyebek mellett az Új Színházban, a Magyar Színházban és az Operában is.

Vidnyánszky nevétől volt hangos a szakmai sajtó tavaly nyáron, amikor a POSZT-on nem bírta elviselni a Mesés férfiak szárnyakkal című előadásáról elhangzó kritikákat, és néhány mondat után egy széket felrúgva távozott a teremből és a színházi fesztiválról is.