Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olvasóink orosz fakereskedő milliomosok lennének

2012.10.26. 15:12 Módosítva: 2012-10-26 15:15:54
A Média Építészeti Díja szavazáson olvasóink a fával burkolt budai családi házat hozták ki legjobbnak. A legjobb terv a Klapka utcai szolgáltatóközpont lett, a médiazsűri a Zsolnay-negyednek adta a legjobb megépült projekt díját.

Vannak az életben olyan sarokpontok, amelyekben a legnagyobb zűrzavar közepette is bízhatunk, az egyik, hogy olvasóink azon építészeti megoldások iránt rajonganak, amelybe a legszívesebben beköltöznének.

Önök szavazós cikkünkben idén is egy zöldövezeti, tetszetős családi házat választottak a legjobbnak (Tervezők: Göbölyös Kristóf, Farkas Zoltán, Szász Mária.) A modernista arányokat mutató, érdekesen elrendezett tömbökből álló épületet barátságos faburkolattal borították, így a végeredmény nem csak látványos, de barátságos hangulatú is.

A gyerekek biztos szeretnek majd itt lakni. A dizájnújságba illő belső térben folyhat a boldog családi élet. Egykori szomszédaink pedig nyilván megpukkadnak az irigységtől az olasz kanapén ülve, amikor az asszony a falba rejtett sütőből előveszi a frissen sült pogácsát. A vacsora szaga könnyen kiszellőztethető a széles ablakoknak köszönhetően, és este elégedetten hordozhatjuk végig tekintetünket a budai dombok ívén, ha felpillantunk a plazmatévéről.

Önök nem döntöttek rosszul, és az Index építészeti szakcsoportja is boldog, mert második helyre került a napelemes bioház. Az Odoo projekt (Tervezők: Auth Adrián, Szelecsényi Balázs), bár esztétikus, mégis inkább azon mérnöki megoldások miatt érdekes, amelyek révén az energiahatékony épület két-háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Előremutató, hogy a házat diákok tervezték, és valósították meg, ezzel hatodik helyet érve el a passzívházak madridi versenyén.

A csütörtök este a Katona József színházban megrendezett Média építészeti díja szavazáson a zsűri, melynek lapunk újságírója is tagja volt, a Zsolnay-negyed rekonstrukcióját hozta ki a legjobb megépült projektnek (Tervezők: Baranyi Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János). Az Európa Kulturális Fővárosa-projektre elindított, de csak két évvel később átadott komplexum a mezőny legnagyobbja volt, szinte szétfeszítve az értékelés kereteit, hiszen egy sor új épületet, és egykori ipari műemlék felújítását is magába foglalta. A 35 ezer négyzetméteres, közel 4 milliárdos projekt jelentősége, hogy értő módon rehabilitált egy elhanyagolt ipari zónát, utat mutatva más magyarországi fejlesztésekhez.

A terv kategóriában nyert a Klapka utcai szolgáltatóház, amelynek háromszög alakú tömbje mellé, egy mesterséges domb alá a tervezők egy szállodát rejtettek el. (Tervezők: Marosi Miklós, Göcsei Sándor és Rabie Anisz.) A tervet a XIII. kerület rendelte meg, de a válság miatt végül mégsem építik meg.

A Holcim a Fenntartható Építészetért díját a Bachman & Bachmann Építésziroda és Dr. Stocker György megépült komplexuma, a pécsi Szentágothai Kutatóközpont kapta. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület pedig a kecskeméti uszodát díjazta.