Olvasóink orosz fakereskedő milliomosok lennének

2012.10.26. 15:12 Módosítva: 2012.10.26. 15:15
A Média Építészeti Díja szavazáson olvasóink a fával burkolt budai családi házat hozták ki legjobbnak. A legjobb terv a Klapka utcai szolgáltatóközpont lett, a médiazsűri a Zsolnay-negyednek adta a legjobb megépült projekt díját.

Vannak az életben olyan sarokpontok, amelyekben a legnagyobb zűrzavar közepette is bízhatunk, az egyik, hogy olvasóink azon építészeti megoldások iránt rajonganak, amelybe a legszívesebben beköltöznének.

Önök szavazós cikkünkben idén is egy zöldövezeti, tetszetős családi házat választottak a legjobbnak (Tervezők: Göbölyös Kristóf, Farkas Zoltán, Szász Mária.) A modernista arányokat mutató, érdekesen elrendezett tömbökből álló épületet barátságos faburkolattal borították, így a végeredmény nem csak látványos, de barátságos hangulatú is.

A gyerekek biztos szeretnek majd itt lakni. A dizájnújságba illő belső térben folyhat a boldog családi élet. Egykori szomszédaink pedig nyilván megpukkadnak az irigységtől az olasz kanapén ülve, amikor az asszony a falba rejtett sütőből előveszi a frissen sült pogácsát. A vacsora szaga könnyen kiszellőztethető a széles ablakoknak köszönhetően, és este elégedetten hordozhatjuk végig tekintetünket a budai dombok ívén, ha felpillantunk a plazmatévéről.

Önök nem döntöttek rosszul, és az Index építészeti szakcsoportja is boldog, mert második helyre került a napelemes bioház. Az Odoo projekt (Tervezők: Auth Adrián, Szelecsényi Balázs), bár esztétikus, mégis inkább azon mérnöki megoldások miatt érdekes, amelyek révén az energiahatékony épület két-háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Előremutató, hogy a házat diákok tervezték, és valósították meg, ezzel hatodik helyet érve el a passzívházak madridi versenyén.

A csütörtök este a Katona József színházban megrendezett Média építészeti díja szavazáson a zsűri, melynek lapunk újságírója is tagja volt, a Zsolnay-negyed rekonstrukcióját hozta ki a legjobb megépült projektnek (Tervezők: Baranyi Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János). Az Európa Kulturális Fővárosa-projektre elindított, de csak két évvel később átadott komplexum a mezőny legnagyobbja volt, szinte szétfeszítve az értékelés kereteit, hiszen egy sor új épületet, és egykori ipari műemlék felújítását is magába foglalta. A 35 ezer négyzetméteres, közel 4 milliárdos projekt jelentősége, hogy értő módon rehabilitált egy elhanyagolt ipari zónát, utat mutatva más magyarországi fejlesztésekhez.

A terv kategóriában nyert a Klapka utcai szolgáltatóház, amelynek háromszög alakú tömbje mellé, egy mesterséges domb alá a tervezők egy szállodát rejtettek el. (Tervezők: Marosi Miklós, Göcsei Sándor és Rabie Anisz.) A tervet a XIII. kerület rendelte meg, de a válság miatt végül mégsem építik meg.

A Holcim a Fenntartható Építészetért díját a Bachman & Bachmann Építésziroda és Dr. Stocker György megépült komplexuma, a pécsi Szentágothai Kutatóközpont kapta. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület pedig a kecskeméti uszodát díjazta.  • Hírek
  • Hírek