Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Eddig ismeretlen Munkácsy-festmény kerül Békéscsabára

2012.11.05. 18:40

A nagyközönség számára eddig ismeretlen Munkácsy-festménnyel gazdagodik a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye Békéscsabán, a Tóth Matild című olajfestményt a múzeum családi hagyatékból vásárolta meg, az eladó az alkotást kedden személyesen hozza el Bécsből Békéscsabára – közölte Szatmári Imre múzeumigazgató.

A vászonra festett, 63x50 cm-es olajportré Munkácsy fiatalkorából, 1867-ből származik, Békés városában készült, az eladó apai ági dédnagyanyját, Tóth Matildot ábrázolja. Az alkotás eddig ismeretlen volt a szakmában, a Békésről külföldre került család tagjain kívül csak kevesen látták.

Az igazgató a festmény történetére és eredetiségére utalva kifejtette: visszaemlékezésekből és a kutatások során elérhető adatokból tudott arról, hogy Munkácsy Mihály Békésen ebben az időszakban két női olajportrét festett, a Nagy Irmáról készült alkotás régóta ismert szakmai körökben, Tóth Matild portréjának sorsa viszont ismeretlen volt.

A festmény eredetiségének vizsgálatával a múzeum négy szakértőt bízott meg, akik egymástól függetlenül egyöntetűen eredeti Munkácsy-alkotásnak minősítették - tette hozzá a megyei múzeumigazgató, aki szólt arról is, hogy a család a II. világháború idején Drezdában tartózkodott, ám a portré túlélte a szőnyegbombázást. Rámutatott arra, hogy a Tóth Matild-festményen látható fülbevalót a tulajdonos lánya ma is viseli.

Szatmári Imre a vételárról az MTI-nek annyit mondott, hogy a múzeum korrekt áron tudta megvásárolni, az összeg kétharmadát arról a közadakozási számláról fizették, amelyet a múzeum A kis Jeanne című, azóta már a gyűjteményben látható festményének megvásárlására nyitott, a vételár fennmaradó részét a Békés Megyei Kormányhivatal Megyei Intézményfenntartó Központja biztosította.