Monet vízililioma 44 millió dollárt ér

2012.11.08. 11:06
Monet egy vízililiomos festménye 44 millió dollárért, azaz csaknem 10 milliárd forintért kelt el a Christie's New York-i szezonnyitó aukcióján, amelyen azonban a műtárgyak 30 százaléka nem talált gazdára.

Az 1905-ben született Nympheas című Monet-festmény árát előzetesen 30-50 millió dollárra taksálták a szakértők, ám végül 43 762 500 dollárt (9,7 milliárd forint) fizetett ki érte egy licitáló. A Monet vízililiomos sorozatából az egyik legjobb darabnak tartott festmény bevételét a New York állambeli Tarrytownban található Hackley School magángimnázium kapja. Az alkotás egy Wall Street-i üzletember, idősebb Herbert Allen özvegyének a hagyatékából származik.

nympheas-monet

Az árverés másik sztárja Vaszilij Kandinszkij Study for Improvisation 8 című munkája volt, amelynek értékét 20-30 millió dollárra becsülték. Végül az orosz művész munkáit tekintve rekordárnál, 23 millió dollárnál (5,1 milliárd forint) csapott le a kalapács. A 69 kikiáltási tétel harminc százalékára - köztük Picasso Coq című bronzszobrára vagy Marc Chagall és Lyonel Feininger egy-egy festményére - viszont nem akadt vevő, így az aukció összbevétele alig érte el a 205 millió dollárt (45 milliárd forint), holott a szervezők 210-315 millió dollár közötti bevételre számítottak.

A Christie's szóvivője mégis elégedetten beszélt az árverésről, amelyen szerinte különösen a klasszikus impresszionisták művei iránt volt nagy az érdeklődés. Mint mondta: nagyon erős aukció volt és kitűnő eredményeket hozott.  Az árverési szezon a Sotheby's impresszionista és modern művekből rendezett aukciójával folytatódik csütörtökön New Yorkban.