2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Négyen pályáznának a Nemzeti vezetésére

2012.11.16. 14:52
Négy pályázat érkezett a Nemzeti Színház vezérigazgatói álláshelyének betöltésére a beadási határidőig. Eddig két pályázó, a Nemzeti Színházat jelenleg is vezető Alföldi Róbert, valamint Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke árulta el, hogy pályázik az intézmény vezetésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának közlése szerint a pályázók számáról a pályázatok felbontása után adnak információt. Ez hétfőn lesz.

Az államtitkárság az elbírálás menetéről írásban azt a tájékoztatást adta, hogy "a pályázatok véleményezésére a munkáltatói jogok gyakorlója - jelen esetben Balog Zoltán miniszter - szakmai bizottságot kér fel, amelynek tagjai: a Színházművészeti Bizottság négy, a miniszter egy, a munkáltatói jogkör gyakorlójának két, az előadó-művészeti szervezet üzemi tanácsának egy, és a reprezentatív szakszervezet egy képviselője". Vagyis Balog Zoltán két jogcímen, de három embert delegált a szakmia bizottságba.

Arra a kérdésre, hogy kik a szakmai bizottság tagjai, és megerősítik-e azt a sajtóban megjelent információt, hogy Kerényi Imre, Nagy Viktor, Szigethy Gábor és Ókovács Szilveszter is a tagok között van, az államtitkárság azt a választ adta, hogy "a bizottság tagjainak felkérése folyamatban van, a tagok személyéről csak a felkérés elfogadását követően tudunk információt kiadni". A Színházművészeti Bizottság elnöke jelenleg egyébként éppen az egyimik pályázó, Vidnyánszky Attila.

Pletykák szerint az igazgatói posztról döntő bizottságban van még Révész Mária volt MDF-es, fideszes politikus.

További pletykák szerint a pályázók közt van Tompa Gábor, a kolozsvári állami színház igazgatója, de ezt a színházigazgató az Indexnek cáfolta.

A pályázatokat a bírálatra felkért testület 30 napon belül véleményezi, majd a miniszternek újabb 30 napja lesz arra, hogy döntsön, ki vezeti 2013. július 1-től öt éven át a Nemzeti Színházat.