Fotókiállítással szorítják ki a tüntetőket az MTVA székháza elől

2012.11.19. 21:04 Módosítva: 2012.11.19. 23:09
Biztonsági őrök kezdtek váratlan tereprendezésbe az MTVA székházánál, mert kiderült, hogy a november elején a főbejárat elől egyszer már elköltöztetett tüntetők még mindig túlságosan szem előtt vannak, és nem esztétikusak a szedett-vedett sátraik. Ezért őket Böjte Csaba ferences szerzetes életművét felidéző fotókiállítással takarná el az MTVA. Arról vita van, hogy használtak-e erőszakot az MTVA biztonsági őrei a tüntetők ellen.

Újra arrébb paterolja az MTVA épületénél tavaly év vége óta tüntetők sátrait a közmédia. Előbb közleményben jelentették be, hogy „Böjte Csaba ferences szerzetes 20 éves munkássága előtt tisztelgő kültéri fotókiállítás nyílik a Kunigunda útján”, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt. Azon az utcaszakaszon, ahol a közlemény szerint is korábban a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) tüntetői állítottak sátrakat.

A tüntetők a Facebookon jelentették be hétfőn este nyolckor, hogy „SOS! Megint megtámadták a tábort!" A Millamédia esti beszámolója szerint „az MTVA biztonsági őrei erőszakkal próbálják eltávolítani a tüntetőket a mostani helyszínről is, néhányan a földön fekszenek, Nagy Navarro Balázs pedig arra kéri a helyszínen tartózkodó rendőröket, hogy védjék meg őket, de a rendőrök tanácstalanok, nem csinálnak semmi. A biztonsági őrök egy konténert vittek a területre, valamint rengeteg kordonelemet, de az nem derült ki, mi a céljuk ezzel, mert egyelőre a tüntetőket próbálják eltávolítani. Nagy Navarro Balázs többször felszólította a rendőrséget, hogy intézkedjenek a biztonsági őrökkel szemben, de ez továbbra sem történt meg".

Volt-e erőszak?

Nagy Navarro Balázs, a tüntetések másik főszervezője bejelentette, hogy a rendőrséghez fordultak, mert állításuk szerint a békés demonstrálók ellen több tucat biztonsági őr lépett fel. A szakszervezeti vezetőt elmondása szerint „fizikai erőszakkal akadályozták meg", hogy a demonstráció helyszínére lépjen, egyik aktivistájukat pedig szerinte a szabad mozgásában is akadályozzák. Nagy Navarro Balázs elmondta, hogy az akcióban résztvevő biztonsági őrök közül többen eltakarták az arcukat, míg egy másik kamerával rögzíti az eseményeket. Szerinte mindez jogszabályellenes.

Vitába szállt Nagy Navarróval az MTVA, határozottan visszautasítva azt az állítást, hogy biztonsági szolgálatának munkatársai „a kültéri kiállítást előkészítendő területrendezés során fizikai erőszakot alkalmaztak volna a demonstrálókkal szemben”. Az MTVA szerint két demonstráló volt a területen, akik önként hagyták el a helyszínt. Később pedig az egyiküket vissza is engedték a demonstrációs területre.

Nagy Navarro lapunknak telefonon ezt követően is azt mondta, igenis történt erőszak, többször is dulakodás volt a rendőrök szeme láttára, az őrök lökdösték az embereket, volt, aki a földre került, egy demonstráló térde megsérült, vérzett. Hozzá mentőt hívtak.

A tiltakozók beosztották, hogy ki mikor tüntet, így tartják fent a folyamatos jelenlétet a köztévénél. Őket, és a szervezőket nem értesítették a készülő fotókiállításról, amiről az MTVA közleménye azt írja: a III. kerületi önkormányzathoz október 31-én adták be a közterület-használati engedély iránti kérelmet. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata november 12-én jogerőre emelkedett határozatában összesen 900 négyzetméteres területre adott területhasználati engedélyt.

Az MTVA nem tesz úgy, mintha a kiállításnak és a tüntetők kiszorításának nem lenne köze egymáshoz. Maguk emlékeztetnek arra, hogy „a Kunigunda útja 64. szám alatti gyártóbázis B portája elé kerülő kiállítás helyszínén sátras demonstráció zajlik. Az MTVA úgy véli, hogy a választott - szándékaik szerint békés megoldással - a demonstrálók és a kiállítási terület egyértelműen elhatárolódik majd egymástól. Így jóval esztétikusabb látvány fogadja a dolgozókat és a látogatókat, mint a jelenleg ott látható néhány szedett-vedett sátor" - fogalmaztak.

Mint kiemelték: a közmédia műsoraiba behívott vendégek és a közönség, valamint az intézménylátogatók is a Kunigunda úti gyártóbázis B portáján keresztül jutnak az épületbe, így az MTVA „nem titkolt szándéka", hogy fotókiállításával felhívja a figyelmet az M1-en, a Dunán és a Kossuth Rádióban összehangolt, Jónak lenni jó! című december 1-jétől 16-ig tartó adománygyűjtő műsorfolyamára, amellyel a közmédia a magyarországi Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára szervez gyűjtést.

Kis tüntetéstörténet

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka tévés szakszervezeti vezetők, valamint a hozzájuk csatlakozók tavaly december óta, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének kitakarása miatti botrány kirobbanása óta demonstrálnak az MTVA székháza előtt. A tüntetők december végén jelentették be, hogy megalakítják a Tiszta Kezek mozgalmát. Nagy Navarro Balázs ekkor azt mondta: a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz. Az MTVA már a kezdet kezdetén igyekezett megkeseríteni a tüntetők helyzetét, egy kihangosítóval folyamatosan két dalt, egy temetői hangulatú számot és a Jinggle Bells popváltozatát játszottak, majd a tüntetőket tavaly karácsonykor kordonnal zárták körül, hogy távozásra kényszerítsék őket. Akkor többször is közelharcba bonyolódtak a tüntetők a közmédia biztonsági őreivel.

Most november másodikán a biztonsági őrök egy hajnali akcióban 30-40 méterrel pakolták odébb a tüntetők sátrát.  Az MTVA a lépést azzal indokolta, hogy a gyártóbázis elé egy, a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül, az építéshez szükséges engedélyek már megvannak, így a munkálatokat elkezdték. Mint kiemelték az MTVA „tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését". A tüntetők szerint viszont jogsértés történt. A végeredmény az lett, hogy ronda fallal vették körbe az MTVA főbejáratát, míg a tüntetők pár méterrel arrébb, az amúgy is forgalmas B-épület bejáratához költöztek. Az MTVA-t itt is zavarják a tiltakozók.