Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Teljes a Nemzetibe pályázók névsora

2012.11.19. 18:45

A jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert és a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila mellett Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot a Nemzeti Színház vezetésére - tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn a kormányzati portálon.

A Moíra művésznevű Szennyai Mária 62 éves, pályázott már a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára 2011 elején, nem ő nyert. Több tucat színházi szerepe mellett az IMDb szerint felbukkant a Szomszédok egyik részében, Károly titkáraként.

A 62 éves Hídvégi Miklós színész, táncos-komikus szerepekben tündökölt igazán, korábbi felesége Oszvald Marika. Hídvégi korábban az Operettszínház és a veszprémi Petőfi Színház élére pályázott.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pályázatok értékelésére szakmai bizottságot kér fel, melynek tagjai a Színházművészeti Bizottság négy, a miniszter egy, a munkáltatói jogkör gyakorlójának két, az előadó-művészeti szervezet üzemi tanácsának egy és a reprezentatív szakszervezet egy képviselője.

Az új igazgató személyéről – a szakmai bizottság véleményét mérlegelve – a miniszter legkésőbb 2013. január 14-ig dönt - olvasható a kormany.hu-n.

Alföldi Róbert - akinek igazgatói mandátuma az évad zárultával, 2013. június 30-án jár le - november 13-án nyújtotta be új pályázatát. Mint ekkor az MTI-nek elmondta, a jövő generáció nevelése még inkább hangsúlyt kapna a következő öt évben. Hozzátette: drámapedagógusok bevonásával erősíteni szeretnék a gyerek- és ifjúsági színházi irányt, a vezérlőelv azonban továbbra is a társadalmi felelősségvállalás lenne. Az intézmény jelenlegi vezérigazgatója a Nemzeti honlapján tette közzé pályázatát.

Vidnyánszky Attila másnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pályázik a teátrum vezetésére. "Nemzetközi mércével mérve is jelentős Nemzeti Színházat szeretnék, olyat, amelyet az egész nemzet sajátjának tekint" - fogalmazott. A rendező az MTI felvetésére közölte: Eperjes Károlyra nemcsak színészként, hanem helyetteseként is számít a Nemzeti élén.

Az Emmi kulturális államtitkársága az MTI-nek arra a korábbi kérdésére, hogy kik a pályázatokat értékelő szakmai bizottság tagjai, illetve megerősítik-e azt a sajtóban megjelent információt, miszerint Kerényi Imre, Nagy Viktor, Szigethy Gábor és Ókovács Szilveszter is a tagok között van, a múlt héten azt a választ adta, hogy "a bizottság tagjainak felkérése folyamatban van, a tagok személyéről csak a felkérés elfogadását követően tudunk információt kiadni".

Akkor azt írták: a Színházművészeti Bizottság elnöke jelenleg Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól.