Géza
1 °C
16 °C

Betiltanák a bulvármelleket Szlovákiában

2012.11.20. 10:18 Módosítva: 2012.11.20. 11:10
Elkezdtek aggódni a nyomtatott sajtó kiadóvállalatai, mivel a szlovák parlament a második olvasatba utalta a sajtómeztelenkedést korlátozni hivatott törvényjavaslatot. A kiadók szerint cenzúra van készülőben.

A javaslat beterjesztője az Egyszerű Emberek és Ismert Személyiségek (OĽaNO) nevű mozgalom parlamenti képviselője, Branislav Škripek, aki a fiatalokat védené a meztelenségtől. A nem eleve erotikus illetve pornográf tartalommal bíró nyomtatott napi sajtóban a terv szerint egyáltalán nem jelenhetne meg meztelen emberi test, írta a bumm.sk. Amennyiben mégis, erotikus megjelöléssel kellene ellátni az adott lapot.

A kiadók szerint cenzúráról van szó. „Attól tartunk, hogy egy ilyen jogi norma révén a politikusok rendkívül erős eszközhöz jutnak a számukra kényelmetlen és kritikus sajtótermékek megfélemlítésére és megbüntetésére” – áll a Szlovák periodikus sajtó kiadói szövetsége (ZVPTS) elnökének, Michal Arpášnak az állásfoglalásában.

A kiadók szerint a fiatalok és gyerekek erkölcsének védelméről szóló törvényben tervezett változtatások „komoly beavatkozást jelentenek a szólásszabadságba, és lehetővé teszi a cenzúrát, amely a Szlovák Köztársaság alkotmánya szerint tilos” – vélik a kiadók. Szerintük a fiatalok és kiskorúak erkölcsének védelmét a büntető törvénykönyv megoldja, ezért feleslegesnek tartják további jogszabályok elfogadását a témában. „Szeretnénk emlékeztetni, hogy egy demokratikus országban merőben szokatlan a törvényjavaslat, amely az Európai Parlamentbe is eljutott, és elutasító reakciókat váltott ki az európai képviselők körében. Az efféle igyekezet sérti Szlovákia jó hírnevét, mint demokratikus országét” – olvasható az állásfoglalásban.

Škripek szerint viszont egyáltalán nem cenzúráról van szó. „Ahogy el tudjuk fogadni, hogy a gyerekeknek és fiataloknak helytelen alkoholt eladni, ugyanúgy vitát szeretnék kelteni azzal kapcsolatban, hogy tartsuk tiszteletben, hogy a 18 év alattiaknak nem szabad hozzáférhetővé tenni az emberi test és az emberi intimitás megalázó ábrázolását” – mutatott rá.

A kiadói szövetség szerint viszont a törvényjavaslat oly módon változtatná a sajtótermékek árusításának és terjesztésének szabályait, amely „lehetővé teszi az állami minisztérium hivatalnokának szubjektív értékelése alapján az eladóknak és a kiadóknak büntetéseket osztogatni a nem megfelelő tartalom megjelentetése révén veszélyeztetett erkölcs miatt.”

Az oktatási minisztérium a törvényt néhány feltétellel jóváhagyásra javasolta a kormánynak. Sőt, a kiadók szerint a minisztérium tovább bővítené az „erkölcs veszélyeztetésének definícióját az erotikán kívül egyén területekkel.”

Ez egyébként a javaslat beterjesztőjének, Škripeknek is célja, ugyanis a következő körben tovább bővítené a kört az erőszakot ábrázoló képekre.