A minisztérium írónak nézte egy Nyirő regény hősét

2012.11.21. 17:01 Módosítva: 2012.11.21. 23:44
Szávay István jobbikos képviselő kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma levelében azt írta, hogy Uz Bence is belekerült a Nemzeti Alaptantervbe. Uz Bence azonban nem egy író, hanem egy Nyirő József regény hőse.
2012-11-21 1614.png

Szávay István jobbikos képviselő írásbeli kérdést intézett az Emmihez "Meddig tűri még a Kormány a Magyar Tudományos Akadémián zajló nemzetellenes lélekmérgezést?" címmel annak kapcsán, hogy az MTA-ban október 30-án konferenciát rendeztek A nemzeti konzervativizmus irodalomszemlélete címmel - írja a Kötvefűzve blog.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma november 15-ei keltezésű levelében arról tájékoztatta a képviselőt, hogy "A konferencián elhangzottakkal szemben a Nemzeti Alaptantervbe bekerült új szerzők: Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József, Uz Bence". Továbbá, hogy a minisztérium nem támogatta az MTA konferenciáját.

A kulturális területet is felügyelő Emmi azonban tévedett, Uz Bence ugyanis nem író, hanem Nyirő József egy regényének címe. A regény egy havasi pásztorról, Uz Bencéről szól, akinek különböző kihívásokkal kell szembenéznie, de mindig győzelmeskedik, legyen az csendőrrel vagy egy adóellenőrrel való találkozás.

A választ a  minisztérium közlése szerint nem Balog Zoltán miniszter, hanem Halász János államtitkár írta alá, bár a név mégis a miniszteré az aláírás alatt.

"Hetente több tucat kérdés érkezik az emberi erőforrások miniszteréhez, amelyekre a tárca parlamentiállamtitkársága készíti el a válaszokat. A miniszter azokat csak indokolt esetben látja, ilyenkor látja el sajátkézjegyével a válaszokat.A válaszlevélben nyilvánvalóan egy elírás történt, amelyet sajnálunk, s javítva hamarosan ismétmegküldünk a címzettnek" - írja a minisztérium az eset kapcsán.